IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

450 хил. тона желязо над водата

Четири години е отнело изграждането на 42,6-километровия мост в Китай, а инвестицията е в размер на 8,6 млрд. долара

09:59 | 20.01.11 г.
<p>Благодарение на съоръжението ще бъдат предотвратени множество катастрофи в китайската провинция. Снимка: Google Earth</p>

Благодарение на съоръжението ще бъдат предотвратени множество катастрофи в китайската провинция. Снимка: Google Earth

Мостът Циндао Хайван е с дължина 42,6 км и свързва китайския град Циндао, разположен в източната провинция Шандун, с района на Хуандао. Освен с изключителната си архитектура, мостът скъсява дистанцията между двете точки с близо 30 км и е доста удобно съоръжение от жизнена важност, предотвратяващо редица катастрофи в натоварения трафик на Китай.

Освен всичко останало мостът, който е най-дългият в света, е и голяма атракция за туристите в страната. Шестлентовият път е с повече от километър по-дълъг от предишния рекордьор в тази област – мостът над езерото Пончартрейн в Луизиана, съобщава изданието International Business Times.

Китайският проект е отнел четири години труд и инвестиция в размер на 8,6 млрд. долара. Материалите, вложени в конструкцията, са 450 хил. тона желязо, което е в състояние да издържи на земетресение с магнитуд 8-ма степен.

Построен в делтата на река Дзяджоу, новият проект ще успее да задържи първенството в класацията с подобни конструкции благодарение на рекордните си размери едва няколко години, тъй като властите вече обявиха плановете си да започнат работа върху друг мост, който ще свързва северната провинция Гуандун с Хонконг и Макао.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още