IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малкото любители на екзотични екскурзии продължават да пътуват въпреки кризата

Българите с финансови възможности над средните държат на почивката си и не пестят от нея, в по-ниския сегмент изискванията растат

09:48 | 24.08.10 г.
Ако искате да посетите Египет, летните месeци не са най-подходящото време за това. Снимка: Investor Style
Ако искате да посетите Египет, летните месeци не са най-подходящото време за това. Снимка: Investor Style

Лятото е сезонът на почивките и в това спор няма, въпреки че скиорите и сноубордистите, любителите на зимните кънки и шейните със сигурност чакат с нетърпение зимата.

Почивката през горещите месеци обикновено се свързва с плажове, море, не са малко и онези, които предпочитат да се отдалечат от мястото, на което прекарват цяла година, и да попътуват до екзотична и по-луксозна дестинация.

Ако обаче планирате да посетите такова място (Малдивите, Египет, Дубай, остров Мадейра или Доминиканската Република например, лятото по нашите географски ширини съвсем не е подходящото време за това. Защото рискувате или да изгорите от жаркото слънце на тези така примамливи места, или да не излезете цяла седмица от хотела, защото... сте попаднали в дъждовния сезон.

Investor Style се зае да проучи кои луксозни и екзотични дестинации избират българите за почивка през летните сезони. Оказа се, че, макар и по-скъпи, този тип продукти не са загубили клиентите си въпреки кризата.

За по-ниския сегмент

Според Калин Тодоров от агенция Бохемия като луксозни и по-изгодни дестинации хората у нас предпочитат чартърните програми до Турция и Испания. До Турция например цената на програмата е между 350 – 750 евро, за Испания (Барселона, Палма де Майорка, Коста дел Соул) цената варира между 600 и 750 евро.

Цените не са паднали спрямо миналата година, интересът също не е намалял, защото хората, макар и в криза, не се отказват от времето си за почивка. Станали са обаче по-придирчиви – клиентите избират по-внимателно дестинациите, следят какво е включено в цените, държат да знаят за какво плащат.

Тунис и Карибите също предизвикват интерес у българските туристи, особено що се отнася до чартърните програми до там. Организирана екскурзия със самолет до Карибите например, в зависимост от това дали в цената е включена храната и напитките по време на престоя, може да стигне до 1200 евро за седмица, заедно с транспортните разходи, обясняват от агенцията.

Чартърните програми позволяват на пътниците да стигнат до по-далечна дестинация на борда на самолет, в който туроператорът е запазил предварително места на по-ниски цени. След като слезе от борда на самолета, групата се посреща и се настанява в хотела, където обикновено, според избора на клиента, са покрити разноските за храна, напитки, нощувки и атракции в рамките на почивната база.

От агенцията обясняват още, че е нараснал интересът към почивките на пълен пансион. Сред изброените дестинации обаче Турция си остава най-масово избираната отчасти и заради това, че там домакините не пестят от храната и напитките, всяко кътче има история и почивката може да се съчетае с разходки и разглеждане на забележителности.

Що се отнася до кризата, тя се усеща по отношение на това, че хората, които са притеснени финансово, избират български дестинации, вместо чужди, казва Калин Тодоров. Някои не се обръщат към туристическа агенция, а се свързват директно с хотели и вили, за да резервират местата си за почивка.

По-далечни и екзотични пътувания

По-редки като запитване, но също включени в предлагането, са дестинации като Китай, круиз до Антарктида, почивка на Сейшелите. Трябва да се има предвид обаче, че почивка на Сейшелите е на цена между 3 000 и 4 000 евро. Отлив от този тип екскурзии също няма – те традиционно привличат по-малко клиенти, които обаче като брой са постоянни и интересът им не е намалял.

Що се отнася до круизите – те също са обект на предлагане, но все още има какво да се желае като развитие на този сегмент, защото реализацията е малка, обясняват от Бохемия. Трябва да се има предвид, че плащайки цената на круиза, в нея са включени само цената на пътуването, нощувките и храната на борда. Извън тази сума са напитките и различните атракционни забавления, обиколките из пристанищните градове, транспорта от пристанището до всяка една дестинация, която туристът иска да посети на брега.

Някои агенции са установили, че лятото не е сезонът на луксозните и екзотични дестинации и за това са се насочили основно към предлагането на по-стандартни места за почивка извън България.

„По-екзотичните дестинации се появяват през зимата – по Нова година и Великден“, казва Валерия Петрова от Астрал Холидей. „Причината е, че лятото е твърде горещ сезон за посещение на Египет, Дубай, Тайланд, остров Мадейра (до Мароко), Доминиканската Република. Макар че екскурзиите до там са на цена от близо 600 евро за седмица, малцина ги избират. По-често хората предпочитат да изберат Анталия“.

„Като последица от кризата може да се отбележи, че хората са започнали да предпочитат не толкова луксозните хотели, колкото по-семплите 4-звездни места за почивка. Забелязва се, че дестинации, които традиционно не са предлагали досега пакет на база ол-инклузив, вече имат тази услуга, включена в пакетите си“, добавят от агенцията. Причина за това вероятно е желанието и стремежът на хотелиерите да предложат все по-атрактивни оферти и да не загубят интереса на хората към продуктите, които предлагат.

„За това лято може да се каже, че сезонът за Анталия дори е по-силен от миналогодишния. Не се забелязва спад в търсенето на почивки, няма спад и в предлаганите цени. Хората обаче държат да получат пълен пакет обслужване, който включва храни и напитки в хотелите, в които се настаняват“.

Според Травъл Партнър България, ЕООД, дъщерно дружество на TUI Travel PLC, Великобритания, луксозните и екзотични дестинации определено не са приоритетни през лятото. Тъй като дъждовният сезон в страни като Тайланд, остров Мавриций, Малдивите, Индонезия и Малайзия сега е в разгара си, тези дестинации се предпочитат от хората за екскурзии през зимните месеци.

Тази година от агенцията забелязват, че хората са станали особено придирчиви по отношение на цената на екскурзиите – желаят да знаят за какво отива всеки техен лев, предпочитат престой на база ол-инклузив.

От летните екскурзии туроператорите отчитат спад в тези за Гърция, продиктуван вероятно от размириците и кризисните ситуации на стачки и недоволство, на които станахме свидетели това лято.

Но като цяло отлив от по-нестандартните и луксозни дестинации няма – независимо, че почивка на Малдивите излиза около 2 000 евро, а в Тайланд може да отидете за 1 500 евро и то в не особено луксозен хотел, без в цената да е включена храна и напитки (услугата традиционно не се прилага в азиатската страна), липса на интерес към тези места няма.

Ако все пак държите да посетите далечна и екзотична страна, от туроператорските агенции съветват да почакате още два-три месеца. Така освен възможността да се върнете с тен у нас и да се избавите от студа и мрачното време през зимата, ще може да обиколите и разгледате на спокойствие, без да се криете под чадъра или в дъждобрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още