IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионерите в Европа искат слънце, сангрия и море

Миграционните намерения на европейците може да накарат властите на страните да обърнат внимание на бюджетите, предвидени за грижа за пенсионираните работници

16:15 | 11.08.10 г.
Плажовете на Испания привличат голяма част от бъдещите европейски пенсионери. Снимка: Investor Style
Плажовете на Испания привличат голяма част от бъдещите европейски пенсионери. Снимка: Investor Style

Слънце, лято, плаж, море и чаша от любимото питие. Това е мечтаната почивка за доста голяма част от икономически активните хора, които цяла година прекарват на работното си място и имат само седмица или две през лятото, за да се порадват на свободните си дни.

След изтичане на трудовия стаж, създаването на семейство и отглеждането и възпитаването на децата, голяма част от тези хора се пенсионират и започват нов етап от живота си – с повече свободно време, финансова обезпеченост (в повечето развити страни) и много мечти и идеи за преживявания и нови придобивки, от които са се отказвали през досегашния си живот.

Ето защо не е изненадващо, че именно слънце, море и сангрия се нареждат в топ листата сред изискванията на бъдещите пенсионери на Европа. Това са и нещата, които те ще търсят със сигурност, когато се пенсионират, показва изследване.

Проучването е направено от консултантската фирма за управление на персонала Aon Corporation и е установило, че един на всеки четирима европейци иска да живее в чужбина след пенсионирането си. Испания, Франция, Италия и САЩ са първенците сред желаните от бъдещите пенсионери страни.

„Предполагам причината е в климатичните особености“, казва Питър Абелскамп, директор на отдела за здраве и социални облаги в консултантската фирма пред Ройтерс.

По-малко от половината британци, които са участвали в проучването, са изявили желание да останат в страната си след пенсиониране. Контрастът с желаещите да отидат в Испания, 87% от запитаните, е доста голям.

Повечето от активно работещите французи пред пенсия изявили желани да останат в страната си след пенсиониране, за разлика от немските респонденти, от които само 46% планували да продължат да живеят в страната си.

„Евтините самолетни билети и средства за комуникация като интернет дават възможност пенсионирането в друга страна да не означава непременно пълно откъсване от семейството“, казва Оливър Роландс, ръководител отдел в Aon Corporation.

Повече от 7 500 работници от Белгия, Дания, Франция, Германия, Ирландия, Холандия, Норвегия, Испания, Швейцария и Великобритания са взели участие в проучването.

Според специалистите от агенцията емиграцията на пенсионери може да накара правителствата на някои страни да се замислят върху социалната политика и бюджета за здравни грижи, предвиден за нуждите на застаряващото население.

Най-голям брой на хората, които искат да останат в страната си след пенсионирането, е на живеещите в Испания – 86,8%, Франция – 81,1%, Дания, Норвегия и Холандия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още