IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Жива богиня“ в Непал получи увеличение на заплатата

Непал увеличи месечните си разходи за „живата богиня“, почитана от хиляди хиндуисти и будисти, на $80

14:45 | 02.07.10 г.
Прети Шакя, "богиня" за периода 2001 г. -2008 г. Източник: Clemensmarabu
Прети Шакя, "богиня" за периода 2001 г. -2008 г. Източник: Clemensmarabu

За богове и богини сме слушали много. В Непал за тях не само могат да се чуят интересни истории, но и да се види „жива богиня“, на име Кумари. Момичето, избрано да играе свещената роля, трябва да мине през строг религиозен процес и да произхожда от будистко семейство от династията Шакя.

След като премине през ритуала, момичето се премества от дома си в храм, построен през XV век в долината Катманду, известна с древната си история. Там то остава, докато не дойде време да се пенсионира като „богиня“, което обикновено става в началото на пубертета й.

От скоро „живата богиня“ има и увеличение на заплатата.

„Правителството увеличи месечното възнаграждение на Кумари от 6 000 на 7 500 рупии (близо 80 долара)“, съобщи Мод Рай Дотел, висш чиновник в Министерството на културата, което се занимава и с религиозните дейности в страната.

„Увеличението има за цел да й помогне да води по-лесен живот“, добавя Дотел. Правителството ще покрие и разходите по обучението й, тъй като тя още е ученичка, добавя той пред Ройтерс.

Политическата суматоха в Непал задържа развиващата се икономика на страната по пътя на бавния растеж. Близо всеки четвърти живее с по-малко от един долар на ден и трябва да се съобразява с недостига на електричество и високата инфлация.

Критици на старата традиция, свързана с избиране на Кумари, казват, че момичето е лишено от основни човешки права, тъй като не може да води нормален живот, докато служи като богиня.

През 2008 г. Върховният съд в Непал заповяда на правителството да защити правата и да осигури здравни грижи и образование за момичето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още