IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Равенство в модата

Вратовръзките, ризите и панталоните отдавна не са запазена част само от мъжкото облекло

11:37 | 29.03.10 г.
Равенство в модата
Жените отдавна се стремят към равенство между половете. Поредното доказателство е унифицирането на дрехите – дамите не само са взаимствали панталоните, ризите и вратовръзките, които отдавна вече не са част от гардероба само на господата, но и са ги приспособили така, че да изглеждат привлекателно и женствено в типично мъжките дрехи.
 
Една от първите появи на вратовръзката като част от женското облекло е през XIX век – тогава жените я взимат назаем от мъжете, като я носят само с рокли, поли и блузи, защото панталоните са все още запазена територия на силния пол. По-късно през 60-те години Марлене Дитрих прави революция в женското облекло, като става първата жена, обула панталон.

На една от светските си изяви тя шокира почитателите си с визията си на аристократично конте – вратовръзка, панталон, елече и черна шапка – гардеробът на мъжа вече официално е окупиран от жената. Този стил добива голяма популярност, а модните дизайнери и до днес се вдъхновяват от мъжкия елемент в женското облекло – чудесен пример за това са колекциите на Vivienne Westwood и Nina Ricсi.

 
За постигане на имиджа на "конте" са подходящи както луксозни кожени вратовръзки, така и обикновени платнени едноцветни или сатенени, с големи щампи или карирани. Търсеният ефект може да стане още по-изразителен, ако към аксесоара се закрепи и елегантна игла за вратовръзка.
 
В ефектно и стилно съчетание може да се превърне изборът на риза с леко каре, каубойска шапка и вратовръзка тип Боло – деликатна и ненатрапчива вратовръзка под формата на две тънки лентички, прикрепени с тока. Ако визията на каубой не отговаря на представата ви за елегантно облекло или работната среда изисква изчистен и елегантен стил, в такъв случай може да се насочите към по-романтичното съчетание - бяла блуза или риза с яка и ярка дюс вратовръзка, която да изпъква на едноцветния фон.
 
Няма как да се избегне мъжкият аксесоар и при пресъздаването на милитари стила. Тук подходящ избор е едноцветна вратовръзка без щампи, която ще придаде завършеност в съчетание с "военна" риза с пагони и права пола.
 
Целта е да изглеждате предизвикателно и дръзко? В този случай подходяща е мъжка риза и вратовръзка в ярки, наситени цветове или с големи и изразителни щампи. Съчетанието на дънки и ефирна къса ризка, чиито горни копчета са разкопчани, а вратовръзката (за предпочитане е тип Боло) е завързана небрежно под яката, ще ви помогне да изглеждате порочно и секси, но определено не е най-подходящото облекло за офиса.
 
Какво може да сътвори една жена с вратовръзка и въображение? Почти всичко, което й се прииска защото, за разлика от мъжката, в дамската мода няма установени правила, когато една дама иска да изглежда ослепително.
 
В този смисъл не е задължително вратовръзката да се носи на врата – тя чудесно може да пасне на талията или ханша. Единственото, което трябва да направите, е да откриете подходяща тясна връзка, която да замести колана в гайките на панталона, полата или роклята, и да измислите някой интересен и ефектен възел.
 
Между дамските и мъжки вратовръзки съществува разлика. Женският аксесоар трябва да е два пъти по-къс и тънък. Той се носи в по-свободен вариант от мъжкия – възелът не е толкова силно пристегнат, вратовръзката е по-свободна и предполага, че може спокойно да си позволите да откопчаете първите две копчета от ризата си. Ефектни десени са класическите черно-бели варианти, на квадратчета, дюс, ако ризата и облеклото го предполагат. По-добре изберете традиционна вратовръзка, която е направена от цяло парче плат, вместо пригодените малки дамски връзки, които имат ластик за врата – с тях рискувате ластикът да се подава неестетически под яката, както и да се разхлаби след време.
 
Дамската вратовръзка може да се носи с елече – в този случай тя трябва да се крие отдолу, със сако или само с риза.
 
Широките дамски вратовръзки, особено ако са едноцветни, могат да послужат като фон за голяма брошка (вместо игла).
 
Независимо кой вариант ще подберете на вратовръзката – един такъв аксесоар със сигурност ще ви донесе настроение и вдъхновение заради усещането, че сте се погрижили специално за външния си вид и сте внесли нестандартна нотка в облеклото си. 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още