IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перлите

Безспорно едни от най-елегантните бижута са направени от перли. Те обаче изискват специална грижа, за да се запазят за по-дълго

16:37 | 24.11.09 г.
Перлите
Истинските перли могат да се носят в продължение на много години, дори поколения – само и единствено обаче ако се съхраняват добре. Речни или морски, бисерите се образуват от малка песъчинка, която попада в тялото на мидата и се покрива със седеф, най-често в розов или синкав отенък. Перлите са известни с бижутерската си стойност повече от 6 000 години и се използват за направата на много скъпи и елегантни бижута.

Съхранението им обаче изисква специални грижи. Те трябва да се държат далеч от парфюми и прах, съветват специалистите бижутери. Киселинните и алкални субстанции могат да повредят перлите, включително и химикалите в парфюмите, продуктите за грижа за тяло, коса, както и влагата от изпотяването. От друга страна честият допир до тялото помага на перлите да не изсъхват и да се запазят за по-дълго. Същото се отнася и за цветните перли. Бижутерите съветват при носенето на бисери да се следва правилото перлите да са последното, което слагате върху тялото си и първото, което махате от него. Избягвайте да ги мокрите и в никакъв случай не се къпете с тях.

В случай, че перлите се намърсят, ги забършете със суха кърпа без да използвате сапун или други почистващи препарати, за да не ги повредите.

Не се препоръчва и съхранението на перлите с други бижута – те лесно могат да се издраскат, ето защо най-добре се снабдете с платнена чантичка или ги увивайте в плат, преди да ги приберете в кутийката за бижута.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още