IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обувки от рециклирана хартия

Дизайнерка използва хартия от рециклирани вестници за направата на обувки и чанти

10:27 | 20.11.09 г.
Обувки от рециклирана хартия
За да помогне в борбата с нарастващия обем от стари вестници, тайландската модна дизайнерка Колин Лин предложи идеята за използването на хартията в производството на обувки и пазарски чанти, съобщава AP. Дизайнерката работи в компания за производство на обувки, които са направени по системи, щадящи околната среда.

50-годишната Лин обяснява, че също както в Европа и САЩ, така и в Тайланд, се открива нова пазарна ниша за потребителите, които искат да пазаруват екологично чисти продукти.

Еко обувките са представени на пазара в края на миналата година и от тогава от тях са продадени около 4 000 чифта.

Обувките от хартия са в унисон с цялото производство на Лин, която е започнала да използва кожа на риба и рафия (вид палма) като заместител на истинската кожа.

„Концепцията ми на производство е да правя удобни, модни и щадящи околната среда аксесоари“, обяснява Лин.

Обувките и чанти от рециклирана вестникарска хартия носят снимките и текстовете на изданията върху себе си. Изработката на един чифт отнема 3-4 часа и се продава за 100-150 долара. Чантите отнемат повече време – направата им става за 2-3 дни, ето защо цената им стига до 260 долара.

„Нямате представа колко химикали се използват при обикновения процес за изработване на обувки. Аз се опитвам да избегна всички тези вредни вещества.“

За да направи обувките по-здрави и издръжливи, Лин ги подплатява с памучни нишки, добавя пластично покритие и лъскав, водоустойчив слой.

„Работата ми включва рециклирането на много малка част от вестниците, които се изхвърлят всеки ден по света. Надявам се обаче други дизайнери да харесат идеята ми и да дадат своя принос към справяне с проблемите на околната среда.“
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още