IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-красивият предмет в света

Конкурсът се провежда за първи път, а гласуването се извършва по интернет от любители на красивите предмети

16:17 | 14.10.09 г.
Камината Gyrofocus
Камината Gyrofocus
Камина от черна стомана, която може да се окачва на тавана, спечели наградата за най-красив предмет в света в "първия конкурс за красиви вещи", съобщи вестник Daily Telegraph.

Лауреатът на конкурса Pulchra, който се провежда от 2007 г. в Италия, ще получи 10 хил. евро в златни монети.

Камината Gyrofocus е създадена през 1968 г. от Доминик Енбер, който е основал френската компания за камини Focus.
 
Лидерът в конкурса за красиви вещи може да се върти на 360 градуса, тежи 93 килограма и разпръсква светлина и топлина във всички ъгли на стаята. Цената на висящата камина е 18 600 долара. В уеб сайта на компанията уникалната камина е описана като "революционна по формата и технологията си". Тя е показвана на няколко изложби на модерното изкуство и дизайн, включително в музея "Гугенхайм" в Ню Йорк.

След камината за най-красиви вещи в света бяха избрани плосък екран за телевизор на Philips, кафемашина на компания Illy и мобилен телефон на Sony Ericsson.

Стоте предмета в дългия списък на претендентите за наградата бяха избрани от жури, съставено от международни звезди в промишления дизайн. Близо 75 000 души от широката публика посочиха първите десет предмета чрез гласуване по интернет.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още