IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Копринен шал за 300 хил. паунда

Аксесоарът е дълъг над три метра и е тъкан в продължение на пет години

15:46 | 28.09.09 г.
Копринен шал за 300 хил. паунда
Британски изкуствовед създаде най-големия шал в света от паяжината на един милион паяци, съобщиха вестник Daily Mail и вестник Times.

Саймън Пийрс тъкал ръчно 3,35-метровия шал в продължение на пет години заедно с американския си бизнес партньор, модния дизайнер Никълъс Годли. Произведението им струва над 300 хил. британски лири. Миналата седмица шалът бе изложен в Американския природонаучен музей в Ню Йорк, а догодина ще бъде показан в Лондон.

Пийрс с години изучавал тъкането в Мадагаскар и бил очарован от разкази от XIX в. за уникален опит на френски колониален чиновник да изпреде плат от копринените нишки на мадагаскарския паяк Нефила. Само женските произвеждат коприната, която е прочута с наситения си златист цвят и голямата си здравина.

"Искахме да създадем произведение на изкуството", заяви Пийрс. Според британския вестник Times неотровните паяци са били грижливо впрегнати, за да не се изядат взаимно или да не избягат, и нишките били издърпвани от паяжинните им жлези.

Един женски паяк произвежда до 400 метра златист копринен конец.

Шалът от коприната на паяците е тъкан на ръка с традиционни малгашки мотиви и е по-голям и по-фин от всички други.

На Пийрс са известни само други две парчета плат, изтъкани от коприната на паяци, но те са широки едва 2 см. и се съхраняват в музей в Лион.

"Мисля, че надминахме всички други тъкачи", заяви Пийрс.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още