IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дрес кодът на работното място

Как да се облечем на работното място, каква дължина да изберем и колко пъстри цветове можем да си позволим за дрехите

10:04 | 15.06.09 г.
Дрес кодът на работното място
На интервютата за работа въпросът „Как да се облека?” обикновено е лесен – в зависимост от позицията, за която кандидатствате, подбирате и дрехите. Ако работата е навън и не е квалифицирана - костюм с вратовръзка например би направил впечатление, но едва ли би ви помогнал за работата, тъй като има опасност новият ви работодател да реши, че сте прекалено квалифициран и имате други, по-големи очаквания в професионалното си развитие.
 
На тези първи срещи в сила влиза правилото – по дрехите посрещат, по ума изпращат, ето защо е добре да се запознаете с фирмата, в която кандидатствате, и да се съобразите с това как ще е подходящо да се явите на среща за интервюто. Ако компанията като цяло има чест досег с клиенти, ако средата, в която действа, е свързана със срещи и комуникация, то дрес кодът почти винаги е задължителен. Ето и някои правила, които се прилагат при съставяне на изискванията за облеклото на работното място:
 
Панталонът
 
Памучни или синтетични панталони, вълнени или от каша, елегантни панталони капри са приемливо облекло за офиса. Нежелателно е да се носят дънки, анцузи, спортни панталони, бермуди, къси гащета или други неофициални панталони за свободното време, които са доста удобни, но в същото време непредставителни.
 
Пола и/или рокля
 
Подходящи за офиса са ежедневни рокли и поли с дължина до или под коляното. За дължина се определя като подходяща тази, при която сядането не причинява дискомфорт. Късите, прилепнали поли, които се вдигат наполовина докато вървите са неподходящи за работното място. Мини поли, плажни рокли и други широко разкроени или екстравагантно орнаментирани дрехи, които са по-подходящи за извънработно време, е по-добре да бъдат оставени за тогава.
 
Риза, блуза, топ и сако
 
Ежедневна елегантна риза, топ или тънко поло са подходящ избор за офиса. Често дрес кодът разрешава и носенето на спортни сака, стига да са подходящо подбрани към останалата част от облеклото. Избягвайте къси потници без презрамки, бюстиета, тениски с обидни надписи, снимки, лога или картинки, суичъри и широки тениски, освен ако не ги носите под блуза, риза или сако.
 
Обувките
 
Тук обикновено има изискване обувките да са закрити, дори и през лятото. Джапанки, сандали и елегантни обувки с дискретен ток, но с открити пръсти, са неподходящи за офиса. Чорапите отпадат само през лятото, и то ако ви е комфортно да носите затворените си обувки без такива. Поради хубавото време през топлите месеци и по-активния социален живот мнозина, задължени от дрес кода на работното място, прибягват до стария и изпитан номер с двата чифта обувки – това ви дава свободата да изглеждате елегантно на работното място, където обикновено има климатик и жегата през лятото не се усеща толкова силно, а вечер, когато ви се прииска да излезете с приятели или на среща, или дори да се приберете пеша до вкъщи, можете да обуете нещо леко и свободно.
 
Бижу, грим, парфюм
 
Тук всичко зависи от добрия ви вкус (който изключва пиърсинг и татуировки). Някои хора са алергични към силни миризми, така че имайте предвид това при избора на парфюм. Бижутата и гримът се избират на принципа на минимализма – яркото червило или огромна цветна огърлица привличат прекалено вниманието, а работното място е за професионалните ви изяви.
 
Шапка
 
Шапките не са подходящ аксесоар за работното място. Религиозни аксесоари и такива, които почитат културни традиции обаче са допустими.
 
Много фирми имат дрес код за служителите си, който включва един ден от седмицата (обикновено петък) свободно, ежедневно облекло за разнообразие. Ако сте работодател, това е добра алтернатива за показване на добро отношение към служителите ви.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още