IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купена за 140 лири творба на Караваджо може да струва милиони

На пазара на изкуство рядко се появяват автентични творби на Микеланджело Мериси да Караваджо, който умира на 38-годишна възраст

14:58 | 30.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	От началото на този век нито едно произведение на Караваджо не е било предлагано на търг. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

От началото на този век нито едно произведение на Караваджо не е било предлагано на търг. Снимка: Ройтерс

Картина, закупена от британски военноморски хирург за 140 паунда през 1962 г. може би в момента струва 10 млн. долара, стига наследникът му да успее да докаже, че тя е оригинал на Караваджо, пише Bloomberg.

Автентичността на "The Cardsharps" е в основата на съдебно дело срещу Sotheby's, според която творбата е копие от 17 в. Въпросният лекар капитан Уилям Глосоп Туейтс я купил преди 50 години. През 2006 г. тя е препродадена от аукционната къща за 42 000 паунда.

По-късно купувачът - британският колекционер Денис Мейхън, заяви, че масленото платно е оригинал и го оцени на 10 млн. паунда.

В момента наследникът на хирурга Ланселот Туейтс съди Sotheby's заради оценката, като се очаква съдебният процес да започне догодина. Той твърди, че Sotheby's не са изследвали произведението достатъчно подробно и не са се консултирали с експерти. По негово искане аукционната къща е направила рентгенов анализ и други изследвания на творбата.

"Караваджо е много труден творец", коментира Чарлз Бедингтън, лондонски дилър на произведения на изкуството. "Качеството на работата му варира, така че е лесен за копиране", допълва той.

На пазара на изкуство рядко се появяват автентични творби на Микеланджело Мериси да Караваджо, който умира на 38-годишна възраст през 1610 г. От началото на този век нито едно негово произведение не е било предлагано на търг. Мрачните му и драматични картини са високо ценени и търсени от много колекционери заради факта, че се срещат изключително рядко. Много критици го определят като най-иновативния Бароков творец.

Напоследък зачестяват съдебните дела, свързани с произведения на изкуствата в британските съдилища, отбелязва Bloomberg. Това се дължи на нарастващия брой колекционери, купуващи картини с цел инвестиции, които търсят начин да възстановят загубите си, както и на факта, че в наши дни доказването на автентичността на една творба е много по-лесно с напредването на науката и технологиите, коментират експерти.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още