IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Велосипедите от бамбук – ефектни и екологични

Цените на модерните колелета обаче не е никак ниска – започват от 2490 евро

15:55 | 14.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Zuri</em></p>

Снимка: Zuri

Бамбукът се превръща в един от най-модерните материали за изработка на луксозни велосипеди, конкурирайки се с популярни материали като алуминия и карбоновите нишки, благодарение на своята устойчивост, лекота и издържливост, пише онлайн изданието Just Luxe.

В един свят, в който всеки иска да се открои от тълпата, притежаването на уникално колело с бамбукова рамка със сигурност не вреди.

Създадената в Германия компания Zuri се занимава с ръчната изработка на велосипеди в Африка от отгледан на местна почва бамбук, които предлагат екологично решение както за града, така и за планината.

Бамбукът е известен с това, че е много по-издържлив и по-лек от обикновения дървен материал, което го прави страхотен материал за направа на колелета. 

Zuri предлага четири различни модела, като те се изработват индивидуално за всеки клиент. Urban Fixie, който се предлага в златисто и червено, и Urban City, се отличават с изчистен силует и ярки цветове. Speed пък е съвременно състезателно колело с максимален комфорт и балансирана рамка, а Jungle претендира да промени концепцията за "hardtail".

Zuri работи в сътрудничество в компанията Zambikes в Замбия, която има дългогодишен опит в производството на бамбукови велосипеди в Африка. Така тя създава работни места (по пет за всеки продаден велосипед), като първо отглежда и събира бамбука, а след това преминава през седем различни производствени етапа.

Процесът започва с бамбуковите издънки, които се отглеждат в продължение на около 3 години, за да се постигне възможно най-добрата здравина. След това те се събират, сушат в инкубатор в продължение на два месеца и се мерят, режат и свързват, за да се създаде рамката. Изработката на един велосипед отнема 50 часа, като на финала на всяка рамка се прави индивидуален надпис в зависимост от предпочитанията на клиента.

Цените на велосипедите започват от 2490 евро.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още