IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондонската седмица на модата мина под знака на високите технологии

Тенденциите, които представиха дизайнерите в британската столица, са ярки цветове, текстилни миксове и повече ефирност

11:02 | 24.02.11 г.
Лондонската седмица на модата мина под знака на високите технологии

Лондон стана свидетел на впечатляващо представление на технически виртуози – както на, така и извън сцената на Седмицата на модата, която се състоя в британската столица от 18 до 23 февруари тази година. Дефилетата, освен колекциите на дизайнерите за сезон полет/лято 2011, показаха и необикновеното въображение на модистите и това как технологиите могат да се впишат в стилния и елегантен свят на модата.

От тазгодишните модни представления стана ясно със сигурност, че модата вече е в ръцете на ново поколение дизайнери, отворени към дигиталната ера. Съвременните технологии присъстваха както на ревютата, така и извън подиумите, демонстрирайки креативността на модистите. И докато редица главни редактори на модното списание Vogue от седем различни страни, международни експерти и купувачи от цял свят наблюдаваха от първите редове на подиумите, светът също гледаше на живо по интернет представянето на дрехите, пише вестник The Telegraph.

Burberry предаваха пряко шоуто си на живо в 150 страни от алеята Пикадили Съркъс, на която се проведе дефилето. В над 60 метростанции се излъчваше непрестанен информационен поток за последните новости около дефилетата, кое кога предстои да бъде проведено и какви са отзивите, тенденциите и стиловете, които са представени от дизайнерите.

Онези, които не бяха успели да се сдобият с билет за ревютата, можеха да релаксират в кафенетата в двора на Съмърсет Хаус – огромна сграда, разположена в близост до река Темза и същевременно едно от културните средища на Лондон, и да наблюдават ревютата на големи екрани на живо с чаша кафе.

Високотехнологичните инициативи по време на Седмицата на модата в Лондон не бяха свързани само с предаването на информация извън залите и модните подиуми. Нови технологии и футуристична визия бяха представени и в самите дрехи. Така например Кристофър Кейн, новото вдъхновение на Донатела Версаче, показа модели с шевове, направени от пластмаса, изглеждаща като течност. Технологията бе представена и в дрехи с пайети и плетени рокли.

Гъркинята Мари Катранцу, която е майстор на сложните плетива и е една от най-добрите дизайнерки на подобен род дрехи в Лондон, сигурно е накарала италианските си плетачки да сънуват кошмари, докато са работели по поръчката й. На нейното ревю бяха показани дрехи с щампа на яйцата Фаберже и майснерски порцелан върху кашмирени и жакардови плетени облекла.

„Колежанският котюр“ бе сред основните теми на модна къща Erdem, където живописни абстракции бяха принтирани на фин кашмир, туид и дантела.

Експериментите бяха част от представянето на повечето известни лейбъли. Плетени палта от заешка козина, пуловери от норка и вълна мерино. Неопрен, лачена кожа, кожа от млада овца и английски туид пък бяха съчетани в едно от дизайнерката Джоан Сайкс, която създаде колекция за Aquascutum, а Ема Хил от Mulberry почерпи вдъхновение от провинциалния стил, като показа дълги копринени рокли с принт на пера и кожени палта и анораци.

В последната вечер Dunhill, един от най-известните британски лейбъли за мъжки дрехи, показа първото си модно шоу в централата на бранда в Лондон на „Джърмин стрийт“.

Моделите демонстрираха мъжки дрехи, които са близки до онова, което носят повечето мъже по време на работния си ден или през уикендите и почивките, и е поредното доказателство за това, че компанията се опитва да доближи стила си до ежедневния.

Според проучване, направено неотдавна, Лондон се оказа градът, в който жителите и гостите пазаруват най-много модни стоки. Поради това е добре да се имат предвид модните тенденции, които се откроиха по време на Седмицата на модата в британската столица.

Нищо чудно именно те да се окажат най-актуални и търсени за сезона пролет/лято през тази година. А онова, което изобилстваше при всички дизайнери на модните подиуми, бе поли с дължина до коленете, текстилни миксове в провинциален вариант, точки и тирета като щампи по дрехите, цветове на маслина, червено, розово, оранжево и вино, качулки, кепета и наметала, плетива с космести акценти и якета, пуловери с вплетени бижута, закопчани догоре ризи с големи яки, пагони, истинска и изкуствена кожа, дървени токчета, гумени подметки, ниски талии и широки колани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още