IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Индонезия започна борба с дънките

В страната живеят малцина традиционалисти, законите в някои провинции обаче са доста строги

12:36 | 28.05.10 г. 1
В Индонезия започна борба с дънките

Властите в индонезийската провинция Ачех са иззели 20 000 поли във връзка с кампания за борба срещу разголването на жените, съобщава АП. В следващите два месеца полите ще бъдат раздавани на дамите, които, според нормите на ислямските закони, са облечени неподходящо.

По думите на губернатора на провинция Западен Ачех Рамли Мансура правото да отсъдят кои жени са облечени предизвикателно и кои не ще има ислямската полиция. Едно обаче вече е сигурно - ако една жена бъде видяна облечена с дънки три пъти подред, тя ще бъде наказана с две седмици затвор.

Под забраната попада и продажбата на дънки в месните магазини. Нарушителите са заплашени с отнемане на лиценза.

Според полицията в четвъртък, 27 май, са били арестувани 18 жени, които са карали мотопеди, облечени в дънки. В полицейското управление дънките са конфискувани, а на всяка от нарушителките е раздадена дълга пола. Всички задържани са освободени, след като са предоставили информация за себе си и са поговорили с мюсюлмански духовници.

Нововъведението касае само живеещите в провинция Аче мюсюлмани. Въпреки това решението на властите породи вълна от недоволство на всички граждани, които излязоха на протест и се обявиха срещу нарушаването на международните и конституционни права.

Индонезия е страната с най-голямо мюсюлманско население в света. Повече от 200 милиона индонезийски мюсюлмани притежават умерени възгледи, но в някои консервативни провинции е забранено да се пие алкохол или гражданите да се целуват на публични места.

Провинция Аче е един от най-традиционалистично ориентираните области в страната. Само преди няколко години местните власти приеха закон, според който се предвижда смъртно наказание чрез убиване с камъни за прелюбодеяние.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още