IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топазът

Камъкът дълго време е бил нарицателно за голям брой цветни скъпоценности, ето защо не е чудно, че все още някои не го различават

15:17 | 20.05.10 г.
Топазът
Топазът е един от най-разпространените и популярни бижутерски камъни. От дълбока древност той вярно е служил за благородната цел да радва със своята красота.

Името на топаза идва от Топазос – старото название на остров Зебергет в Червено море или от санскритската дума „топас“ - огнен. В древна Индия топазът нерядко е бил нарицателно за всички скъпоценни камъни с жълт цвят.

Цветовата гама на топаза е огромна – от безцветно до жълто, златисто-жълто, розово, синьо, червено-оранжево, пурпурно, винено червено, чаено, кафяво. Неотдавна топазът е бил бъркан с други камъни, което хич не е случайно, имайки предвид, че с това име са се назовавали всякакви цветни камъни в миналото. А за безкрайните имитации на топаза и подразделенията му дори не си заслужава и да се говори.

Днес в бижутерските магазини могат да бъдат намерени всякакви видове топаз за всеки вкус – от лилави, златисти, розови, до изключително красиви оранжеви кралски топази, сини, зелени и безцветни скъпоценни камъни.

Безцветният топаз изключително много прилича на брилянта. Дори и цветен, камъкът притежава аристократичност, той притежава почти елмазен блясък и висока твърдост. Може би най-популярният сред топазите е този, който е в основата на португалската корона и който е с тегло 1 680 карата. Дълго време той беше считан и за най-големият опушен топаз в света.

По типа окраска природните топази се делят на два вида. В първата група попадат камъните, чийто цвят зависи от наличието или отсъствието на различни примеси, в това число хром или желязо. Тези камъни са с постоянен цвят, който не се мени. Към първата група се отнасят топазите в жълто, оранжево, пурпурно. Такава окраска се среща рядко. Този вид камъни всъщност са 0,1% от всички топази, които се продават на пазара.

При втората група влизат сините камъни. Природно оцветените в синьо камъни също са доста устойчиви. Най-нестабилните камъни са онези, които са оцветени в кафеникаво. При нагряване до 130 градуса или пряко въздействие с ултравиолетова светлина тези камъни губят окраската си и променят цвета.

Най-популярни сред любителите на скъпоценните камъни са светло синия (Sky Blue), синия (Swiss Blue) и тъмно синия (London Blue) топаз. Почти всички сини топази са доста неустойчиви и минават през специална система за обработване, която прави цветът им по-наситен и устойчив. 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още