IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Соломон Паси иска да регулира Космоса

За насочилите се към адвокатската кариера изниква нова възможност за реализация – космическо право

17:29 | 08.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Соломон Паси иска да регулира Космоса

Космосът има нужда от регулация, каза на пресконференция президентът на Атлантическият клуб в България Соломон Паси.

Бившият външен министър представи проекта „България и космическото право - поглед в бъдещето“, като от дадените обяснения стана ясно, че поставените цели са няколко:

- да си върнем славата на космическа сила;

- да се създаде образователна програма по космическо право;

- да се изследват законодателствата на други страни по отношение на космическото право.

„Космосът става едно все по-натоварено пространство, в момента там има около 5 500 000 кг „космически боклуци“. Прохожда и бизнесът на космическия туризъм“, напомни Паси, отбелязвайки ролята на британския предприемач сър Ричард Брансън в тази област. Военното присъствие в Космоса се увеличава и все повече ще се увеличава в бъдеще, посочи той. Точно затова по думите му Космосът има нужда от регулация.
 

Създаването на правила в това отношение, конкретно в България, според Паси няма да изисква особено големи инвестиции, главно заради членството ни в Европейския съюз, тъй като можем да си поделим разходите с останалите членки.

Според специалисти по международно право с времето космическото право ще се превърне в „доста обикновено право“, от което едва ли не ще имаме нужда в ежедневието. Така че адвокатската кариера придобива нова измеримост с перспективата за специализация „в Космоса“.

А предвид това, че към момента липсват каквито и да е юридически експерти в тази сфера, със сигурност хонорарите на първите специализирали космическо право ще си заслужават отделеното време за обучение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още