IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бамбуковите ски са истинско удоволствие за каране

Зимата дойде, снегът е факт, а скиорите отдавна са приготвили екипировката и вече слаломират по пистите, някои върху ски от бамбук

12:03 | 23.12.09 г.
Бамбуковите ски са истинско удоволствие за каране
Повечето запалени скиори и планинари са хора, които се грижат за околната среда. Но в България е трудно човек да се сдобие със ски, сноуборд или ски обувки, които да са направени така, че производството им да не нанася щети върху природата. Това обаче се промени с появата на ски, чиято сърцевина е направена от бързо растящ бамбук, подобно на лаптопа и мишката от бамбук, за които Investor Style писа неотдавна.
 
Христо Петров е на 32 години. По професия е фармацевт, но от 2-3 години не практикува тази професия. Занимава с вноса и дистрибуцията на стоки, свързани със спортовете, който практикува, обича, и са се превърнали в негова философия и начин на живот – фрий ски и сърф. Фрий райдът е форма на каране на ски извън утъпканите писти, по-екстремна и предпочитана от авантюристично настоените скиори. Христо е собственик е на фирма, която е дистрибутор за България на 5 бранда, свързани с тези спортове.

Един от тях е американската компания LIBERTY SKIS, производител на ски от най-висок клас с бамбукова сърцевина.

Каква е разликата между бамбуковите ски и обикновените ски?
На практика разликата е в сърцевината на ската. Висококачествените конвенционални ски използват дървени сърцевини в комбинация с различни материали като например карбон, кевлар и др.

При бамбуковите ски сърцевината се състои от трислоен бамбуков ламинат, разположен по цялата им дължина.

Какви са предимствата на бамбуковите ски? А недостатъците?
Предимствата са, че ските са с ниско тегло, материалът е много “жив” и ските са истинско удоволствие за каране. Най-важното е, че трислойният бамбуков ламинат е резистентен на странично усукване, което прави ските адски стабилни. Това е първото нещо на което трябва да се обърне внимание, когато се купуват ски от най-висок клас.

Изискват ли специална поддръжка бамбуковите ски?
Поддръжката е същата като при конвенционалните ски.

Вярно ли е, че производството на бамбуковите ски е 100% безвредно за околната среда? Как го постигат?
Процесът наистина е безвреден. 100% от производството на LIBERTY SKIS и техните офиси се захранва от ветрогенератори.

За какъв тип условия са подходящи? Стават ли за екстремни спускания или са по-подходящи за утъпкани писти?
LIBERTY SKIS са производители и строго специализирани в изработката на фрий ските. Това са ски за извън пистово каране и фрийстайл, като последните са перфектни за каране на писта и вече са предпочитани сред пистовите скиори.
 
Бихте ли ги препоръчали за начинаещи или по-скоро за напреднали?
Подходящи са и за двете групи, но определено напредналите ги търсят повече, защото това е висококачествена екипировка, която не е евтина, а по-голямата част от начинаещите търсят нещо по-нискобюджетно като за начало.
 
Каква е цената на бамбуковите ски? Има ли драстична разлика м/у тях и обикновените?
Цените варират между 832 лв. и 1250 лв. без автомат.
 
Колко сезона могат да се карат тези ски?
Това е строго индивидуално и зависи как собственикът им се грижи за тях. Със сигурност ще могат да се карат поне 3 сезона, тъй като LIBERTY SKIS предлагат най-голямата гаранция в ски индустрията – 3 години срещу производствени дефекти.

От къде човек може да си купи бамбукови ски у нас?
На първо място могат да се купят от нашият online магазин STORMSHOP (http://www.stormshop-bg.com). Ските могат да се видят и в магазини БАС (за авантюристични спортове).

Освен бамбукови ски предлага ли се още нещо екологично чисто като част от ски-спорта – щеки, обувки, екипировка, очила...
Има производство на сноуборд дъски от същият материал и бутикови щеки.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още