IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За и против работната сиеста

Следобедната дрямка в офиса е трудно постижима, но много мениджъри се замислят за алтернативи като разчупено работно време или работа от разстояние

12:51 | 26.10.09 г.
За и против работната сиеста
В южните страни следобедната почивка е широко разпространена и наложена предвид високите температури и по-ниската активност на хората по обяд. Сиестата се е превърнала в традиция и национална черта в страни като Гърция, Бразилия, Китай и Испания.

Проучване, направено в Австралия сред 400 произволно избрани работодатели показва, че 40% от запитаните признават, че според тях една следобедна дрямка значително ще повиши работоспособността на подчинените им. Други 31% са на мнение, че идеята има своите преимущества, но се оказват по-практични и изказват съмненията си, че подобно начинание е трудно осъществимо.

14% от запитаните не само са участвали в проучването, но и са се съгласили да опитат да въведат в организацията, която управляват, тази придобивка. 10% напълно са отрекли начинанието и открито смятат, че това е лоша идея.

Научни изследвания показват, че кратък сън от 30-40 минути следобед повишава продуктивността значително и прави хората по-енергични.

Според повечето работодатели обаче недостатък на подобна сиеста е съчетаването й с работните ангажимент на служителите. „Следобедна дрямка звучи чудесно, но как ще обясните на клиентите си защо да не ви търсят половин час или защо не можете да отговорите на спешно повикване“, обяснява Александра Мариот, HR специалист.

„Много от фирмите, които работят в сектора на туризма, търговията или болничното обслужване ще претърпят сериозни загуби ако затворят офисите или учрежденията си дори за половин час, за да поспят служителите им.“ Други мениджъри трудно биха намерили място, за да приютят спящия си персонал за следобедната дрямка.

Идеята за сиеста е била възприета изключително добре от работодателите и макар повечето от тях да считат за сложно приемането на следобедния сън във фирмата си, те се замислят за алтернатива – като по-разчупено работно време, възможност за работа от разстояние без задължителното присъствие в офиса за професиите, които го позволяват.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още