IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За да оцелееш в офиса...опознай враговете си

Стресът, вечното съревнование и липсата на ясна отговорност често правят обстановката в офиса напрегната и непродуктивна за добри идеи и решения

11:10 | 15.09.09 г.
За да оцелееш в офиса...опознай враговете си
Ако в офиса си се чувствате като на бойно поле съвсем спокойно можете да се възползвате от всички мъдрости, които велики пълководци са казали по въпросите на войната – стратегията е важна и особено в частта й на опознаване на враговете.
 
Всяка организация, в която работят повече хора, е чудесно място за изследване на човешката психология. Там има амбиция, професионализъм, хитрост, трудолюбие, алчност, мързел и какво ли още не. За да работите с всички тези качества (и съответно хора), трябва да знаете от кого какво може а очаквате, да познавате колегите си не само като професионални уменя, но и като характери.
 
Майкъл Станфорд описва наскоро публикуваната си книга - „Безчовечни ресурси – ръководство за психопати, саможиви и опасно некомпетентни хора във всеки офис“ като хумористичен съветник за справяне с онези особняци, които населяват почти всяко работно място.
 
Примерите включват различни типажи колеги, като например онзи, който винаги си намира оправдание - „Не че съм объркан и не разбирам, просто...“, човекът, за който все нещо не е достатъчно - „Разочарован съм от теб...“, тези, които винаги са заети и всъщност не правят нищо - „Да направим една среща преди голямата среща“ или пък онзи със самочувстието, който все казва „Толкова ми е зле, но съм прекалено важен и не мога да си тръгна“.
 
„Независимо къде работят, в коя страна или област, хората могат да се идентифицират с тази книга“, казва Станфорд пред Reuters. 41 годишният австралиец е сменил доста офиси и списъкът му с интересни типажи на работното място е достатъчно дълъг.
 
„Много от тези хора ме подлудяваха, но също така и ме забавляваха искрено, защото в някои от тях виждах себе си. Стресът ни кара да правим и казваме неща, за които обикновено съжаляваме в последствие.“
 
Книгата е вдъхновена от видеоконференция, която Станфорд е организирал с презокеански клиент на едно от местата, на които е работил. Изненадващо, по средата на разговора, клиентът просто станал и излязъл от стаята, без да се върне обратно.
 
„Това беше преди 10 години. Вероятно е очаквал позвъняване, по-важно от разговора ни. Шефът ми каза да продължа да говоря, макар и на празната стая, което и направих“, разказва авторът.
 
„Стресът днес е в доста големи дози, а работното място се превръща в съревнование – това не води до нищо добро. Поради това непрестанно съперничество лошото поведение често се толерира, приема и още по-лошо – поощрява.“
 
Какви действия да предприемем, за да ограничим кошмара на работното място?
 
За да подчертаят важността на добрите маниери, компаниите трябва да спрат вътрешните мрежи за комуникация и да накарат хората да говорят помежду си лице в лице. Електронната поща е гениално изобретение, но човек има нагласата, че трябва да е непрекъснато пред компютъра, за да не изпусне някое запитване, молба или забележка.
 
Това напрегнато очакване именно отнема на работещия от времето, в което той става от стола и за минута-две, разхождайки се до офиса на колегата си, обмисля доводите, исканията или мнението си. Мениджърите също така ще имат много по-добри резултати от подчинените си, ако ги оставят да преспят с проблема, а не изискват спешно решение на момента.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още