IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайните на успеха вече са разкрити

За да се родиш с късмет не е задължително да си изхвърлен на смет

12:55 | 20.07.09 г.
Тайните на успеха вече са разкрити
Желанието на хората да управляват съдбата си, да са галеници на Фортуна и да се ползват от положителните съвпадения и случайности е вечна. Много хора по света са се питали: в какво се крие тайната на успеха? Защо на едни хора им върви, а на други - не? Отговор на тези въпроси се опитва да даде в. "Комсомолская правда".
 
Интуиция и спонтанност
 
Тайната на късмета е в развиването на интуицията, твърди видният руски учен и професор по психология Виктор Ферщ. Според него успехът винаги е резултат от спонтанните действия на човека. Тоест, колкото повече обмисляте, планирате, влагате умствена енергия - толкова по-малки ще бъдат и вашите успехите.

По принцип късметът идва при онези хора, които умеят "да не се намесват" в естествения ход на развитие на процесите, от които самите те са много заинтересовани. Практиката показва: вероятността от късмет във всяка работа е толкова по-голяма, колкото е по-голяма нейната спонтанност. 
 
Късметлийското полукълбо на мозъка
 
Любимците на Фортуна са с активно ляво полукълбо на мозъка, е установил проф. Ричард  Дейвидсън, директор на Лабораторията по невробиология на емоциите към Университета на щата Уисконсин в гр. Медисън.

"Моите изследвания показват, че мозъкът на късметлиите е устроен по различен начин", твърди ученият.

Изследванията са направени с помощта на специална апаратура, като на определен брой доброволци е било изключено едното полукълбо на мозъка. След това е сравнено поведението им при изключване на другото полукълбо и се оказало, че когато е изключено дясното, човекът е обхванат от еуфория.

Когато пък било изключено лявото - целият свят изглеждал оцветен в черни краски.
По-нататъшни експерименти са показали,  че в дясното полукълбо се натрупват събитията от настоящето и миналото, а в лявото - от настоящето и бъдещето. В резултат специалистите установили, че едни хора се раждат с доминиращо дясно (песимистично) полукълбо, а други с доминиращо ляво - оптимистично.

По  принцип пък именно на оптимистите им върви в живота.
 
Оптимизъм
 
Британски учени също твърдят,  че късмет имат най-вече оптимистите. Четири прости принципа на поведение позволяват не само да се яхне късмета, но и да бъде управляван.

Същността на това откритие е изложена в излязлата неотдавна във Великобритания и в България книга "Факторът Късмет" на психолога Ричард Уайзман, поставил под въпрос разпространеното мнение, че късметът или неуспехът са заложени в нас от природата. Според него на практика всеки човек сам кове съдбата и щастието си.

Преди десет години д-р Ричард Уайзман започва научно изследване, за да разбере защо някои хора винаги имат късмет. Заедно със своя екип той събира хиляда доброволци – изключителни късметлии и крайни неудачници - и проучва разликите в тяхното мислене и поведение. Резултатите са изумителни и разкриват съвършено нов поглед към късмета и ролята му в нашия живот.
 
Как да станем късметлии
 
Хората не се раждат късметлии. Всъщност късметът идва при онези, които, без да знаят, сами го пораждат с нагласата на ума си и със своите постъпки.

В крайна сметка д-р Уайзман разбулва четирите основни психологически принципа, които стоят в основата на живота, пълен с късмет.
    
Първо, щастливците целенасочено разширяват кръгозора си.

Второ, интуицията е много полезна.

Трето, желателно е при всички случаи да се залага на положителния изход.

Четвърто, това е навикът да се търси положителното във всяко нещо, дори и в неуспеха.
От своя страна японски изследователи, извършили проучване по поръчка на банка Mizuho, която организира редица лотарии в Страната на изгряващото слънце, са установили,  че Фортуна обича 50-годишните мъже, както и че печелят повече онези, които играят редовно.

Изследването показва, че около 60% от хората, спечелили над 10 млн. йени (85 хил. долара), са си купували лотарийни билети поне няколко години поред. Едва 38 от 1368 анкетирани пък са спечелили от първия, купен от тях лотариен билет.
При  това най-често печелели мъже на 50 и повече години, служители на големи компании. Освен това при представителите на силния пол с най-голям късмет били родените под знака Водолей, а при слабия - под знака Риби.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още