IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искаш кредит? Заложи душата си!

В Латвия отпускат кредити, а обезпечението е... душите на клиентите

17:25 | 03.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Искаш кредит? Заложи душата си!

На какво сте готови, за да получите кредит в тази трудна икономическа среда? Готови ли сте да заложите душата си срещу заем?


Ако сте готови, тогава вече можете да го направите – в Латвия. Банкерите в прибалтийската държава, която понася по-тежки удари от кризата от която и да е друга страна от Европейския съюз, са готови да ви я вземат на драго сърце, пише CNBC.


Кредитната компания Kontora предлага сделка, при която клиентите подписват споразумение, с което предоставят душата си като обезпечение. В негова клауза се казва, че „обезпечението е моята безсмъртна душа“.


Виктор Миросийченко, който е лицето на Kontora, все пак гарантира, че компанията му няма да прибягва до наемане на събирачи на кредити и че няма да се стига до физическо насилие над клиентите в случай на проблеми с обслужването на задълженията.


Ако не върнат кредитите, то какво можем да направим? Те просто няма да имат душа, това е всичко“, заявява Миросийченко пред Ройтерс от офиса си, който представлява мазе с едно бюро, компютър и три стола.


Докато обяснява същността на своя бизнес, Миросийченко гордо вади куп с разписки, показващи, че действията му са сериозни, а не са шега. Бизнес идеята на кредитора е да отпуска малки заеми за рефинансиране на други задължения.


Латвиецът твърди, че само за около два месеца е отпуснал заеми на над 200 души.


Кредитите са в размер до 250 лата (500 долара) и са със срок от 1 до 90 дни. Лихвите, разбира се, са доста високи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още