IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да преговаряме за по-висока заплата

Във времена като днешните всеки се опитва да запази работата, която има. Как да постъпим обаче, ако искаме по-висока заплата?

14:55 | 29.06.09 г.
Как да преговаряме за по-висока заплата
Световна финансова криза, рецесия, безработица, съкращения – тези думи се чуват все по-често в медийното пространство и сред хората. Ако обаче работата ви е стабилна, а доходите малки и искате да преговаряте за увеличение на заплатата, но не знаете как, ето няколко съвета:
 
Запознайте се с пазара за вашите умения, проучете от сайтове и приятели, дори познати как се заплаща в други фирми позицията, която заемате, или подобна. Разбира се, върху заплащането роля играят и годините опит, географското разположение на фирмата (дали е в малък град или голям), дали работите за неправителствена организация, малък частен бизнес или голяма компания.
 
Разберете как се развива компанията, в която работите. Икономическото състояние в днешно време може наистина да възпрепятства една фирма да направи увеличението, което е обещала в началото на служителите си. Проверете финансовото състояние на компанията си, ако е публично дружество, в интернет и в специализираните сайтове. Ако се окаже, че компанията, за която работите, е в добро финансово състояние, ще се почувствате по-уверено, когато водите преговори за увеличаване на заплатата си.
 
Много фирми имат йерархична структура на своите служители. Често най-ниското заплащане на една степен е най-високата заплата, която се получава в по-ниската длъжност. Понякога единственият начин за увеличаване на заплатата е да бъдете повишени в длъжност.
 
В случай че работата ви вдъхновява и се справяте добре, шефовете ви са доволни от вас, но остават още няколко месеца до края на утвърдения във вътрешните правила на фирмата срок, след който можете да бъдете повишен, инициирайте среща с прекия си ръководител. Ако и той е доволен от вас, преговаряйте за предсрочно повишение.
 
Ниското заплащане действа демотивиращо, особено когато мислите, че заслужавате повече. Но понякога е по-добре да имате опит, знания и стаж в автобиографията си. Ето защо, ако работата ви вдъхновява, носи ви удовлетворение и научавате много нови и полезни неща, останете и без повишение. А когато се почувствате по-уверени, ситуацията се подобри или получите по-добре предложение – напуснете.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още