IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да накупим, преди да е отминала кризата

Световната финансова криза може да се окаже благодатно време за някои покупки, ако се възползвате навреме от нея и разполагате с пари в брой

09:58 | 05.06.09 г.
Какво да накупим, преди да е отминала кризата
Ако въпреки финансовата и икономическа криза разполагате с налични пари и се чудите в какво да ги вложите, Investor Style ви дава няколко идеи. Покупките на изброените по-долу вещи могат да ви спестят немалко пари отколкото, ако пазарувате в некризисни времена, като ви донесат същите удовлетворение и удоволствие.

Жилище

В повечето страни цените на жилищата падат главоломно. Това е добра предпоставка за голямата покупка, тъй като с пари в брой може дори да преговаряте за допълнително намаление в цената. Повечето банки трудно отпускат кредити на този етап, ето защо, ако разчитате на собствен капитал, тъкмо сега е времето да се сдобиете с нов дом.

Кола

С отмяна на акциза от 2010 за мощните коли и отстъпките в цените през последните няколко месеца, с големия брой автомобили, върнати в лизинговите къщи, и голямото предлагане, вкарването на всякакви маркетингови трикове и екстри за привличане вниманието на потребителите, именно сега е моментът за придобиване на нов или стар автомобил. Търговците на колите втора ръка са склонни на преговори, а новите - за разсрочено плащане, като предлагат и всякакви улеснения и отбивки от цената, за да задържат продажбите си на ниво. Спадът в цената на горивото също е предпоставка за нова покупка.

Почивка

Кризата засегна и туристическия бранш. Хотели в Лас Вегас намаляват цените си с 34%, круиз по Карибско море е свалил цената си с 8%. Ако се съобразите в валутно-курсовите разлики в предпочитаната от вас страна за почивка, може дори да се окаже, че пътуването в чужбина ще ви излезе по-евтино отколкото, ако останете да почивате тук.

Играчки за най-малките

Родителите знаят, че играчките за децата често струват цяло състояние, колкото по-близки са те до предметите за големи. Сега е моментът да изненадате детето си с дългоочаквания подарък или да напазарувате в дългосрочен план за рождения му ден например.

Компютър

Според вицепрезидента на Amazon.com интересът към персоналните компютри е намалял за сметка на малките преносими нетбук машини, които излязоха на пазара миналата година. Цената на персоналните компютри е паднала с около 13% в сравнение с февруари 2008.

Диаманти и бижута

Не чакайте кризата да отшуми, преди да зададете важния въпрос. Годежен пръстен сега е възможно да ви струва по-малко отколкото след няколко месеца. Търговци от бранша констатират спад в продажбите и търсенето на скъпите камъни, като според Института за изследване на скъпоценностите в САЩ цените на полирани диаманти са паднали с 14% от миналото лято.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още