IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Революционна идея на Nestle може да промени хранителната индустрия

Компанията работи по създаването на профили на липсващите хранителни вещества в организма

11:57 | 24.06.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Цените на профилите

Ниският прием на необходимите хранителни вещества е широко разпространен сред децата, по-възрастните хора и тези с наднормено тегло, особено в развиващия се свят, посочва Еймс, чиито изследвания са показали, че недостатъчните нива на някои вещества могат да ускорят развитието на заболявания като рак.

Учените от NIHS твърдят, че на практика всеки може да има полза от това да познава т.нар. си „профил на хранителните вещества“, който представлява уникален подпис като пръстовия отпечатък. Въпросният профил съдържа информация за дефицита на някои вещества или прекаленото им наличие в организма.

Създаването на този подпис е скъпо – от 50 до над 200 долара за измерване на един показател, твърдят учените от Университета на Минесота. Пълният профил пък ще струва над 1000 долара.

"Стар Трек"

Има „реална необходимост: от надеждни, евтини начини за измерване на недостига на множество хранителни вещества наведнъж", твърди Ролф Клем, старши сътрудник в Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Ако използват такива методи, учените биха могли да преценят какъв е дефицитът и да помогнат на хората да получат специфичните хранителни вещества, от които се нуждаят.

Nestle предвижда хранителните профили да бъдат използвани в машина, която да създава адаптирани храни или хранителни добавки с правилните нива на веществата, от които се нуждае съответният човек. Самите вещества пък могат да се предлагат под формата на прах в капсула като кафето Nespresso.

Въпреки че развитието на машината ще отнеме години, Батге посочва, че устройството може да прилича на „репликатора“, който синтезира ястия по поръчка в сериала „Стар Трек“.

“Храната се появява след натискане на един бутон. Ако го направим правилно, това може да стане следващата микровълнова фурна във вашата кухня“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 1
stasi666
преди 10 години
Проблема е,че точно тези компании произвеждат храни без никакви полезни съставки и пълни с канцерогенни вещества и сега ще затворят цикъла.Разболяваш - ''лекуваш''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
IQ96
преди 10 години
Е, това е иновация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още