IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Футболните клубове - многомилионното хоби на богатите

Британското издание Realbusiness.co.uk разкрива двайсетте най-богати предприемачи, които притажават футболен отбор

14:25 | 25.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Роман Абрамович на <span class="st">&bdquo;Естадио Местая&ldquo; </span>преди двубой Валенсия - Челси. <em>Снимка:</em> <em>Ройтерс</em></p>

Роман Абрамович на „Естадио Местая“ преди двубой Валенсия - Челси. Снимка: Ройтерс

Да се каже, че спортът отдавна се е превърнал в бизнес, ще бъде доста клиширано, но и много вярно. Всичко се пресмята до последната стотинка, всичко се съобразява със спонсорите, всяко действие, снимка, изказване на даден спортист имат огромно значение. Договорите са смазващи, паричните потоци - огромни.

Ето защо, много от най-богатите хора на планетата се ориентираха към инвестиции в спорта. Предпочитаните за наливане на пари дисциплини са и тези, които се радват на най-голям публичен интерес. Отдавна не е тайна, че инвеститорите търсят и легитимация пред обществото, така че колко хора се интересуват от определения спорт също има значение.

Като кралят на всички спортове, футболът безспорно е сред най-търсените инвестиционни полета. Британското издание Realbusiness.co.uk публикува списък на 20-те най-богати предприемачи, които по стечение на обстоятелствата са собственици на футболни отбори. Седем от тимовете са английски, въпреки че собствениците им са от чужд произход. В това число влиза Джордж Сорос, индийският бизнесмен Лакшми Митал и руският милиардер Роман Абрамович.

Първото място се държи от мексиканският бизнесмен Карлос Слим, чието състояние се оценява на 70 млрд. долара. Според анализаторите от Wealth-X, чието дело е класацията, Слим е най-богатият собственик на футболен клуб в света. Слим е собственик на мексиканския мобилен оператор America Movil, който наскоро купи 30% от акциите на холдинга Grupo Pachuca, който пък е собственик на два от първодививизионните мексикански футболни клубове – Пачука и Леон.

Втори в класацията е Амансио Ортега, основателят на веригата магазини за дрехи – Zara, който държи част от акциите на испанския отбор Депортиво Ла Коруня.

Английският Арсенал пък е единственият клуб, който фигурира два пъти в списъка. Мажоритарният дял се държи от най-големият спортен магнат в света Стан Крьонке и собственикa на Mail.ru, както и от най-богатия човек в Русия - Алишер Усманов.

„Руският милиардер Роман Абрамович, който наскоро отбеляза десетата си годишнина като собственик на английския „Челси“, изглежда вдъхнови други милиардери да влязат в елитния клуб,“ коментира изпълнителният директор на Wealth-X Миколас Рамбус. „Данните ни показват, че 12 от 20-те влезли в класацията милиардери са собственици на футболни клубове от по-малко от 10 години.“

Ето и списъка с двайсетте най-богати хора, които са собственици на футболни клубове:
 

Последна актуализация: 20:43 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още