IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да станеш милиардер с бира и бургери

През 2013 г. Bloomberg откри нови 109 милиардера, а ние показваме историите на шестима от тях

16:08 | 08.01.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джонатън Орингър - основателят на Shutterstock. <em>Снимка: Facebook&nbsp;</em></p>

Джонатън Орингър - основателят на Shutterstock. Снимка: Facebook 

Сред откритията на годината е и Линзи Торес. Тя е най-младият милиардер в САЩ според  класацията на агенция Bloomberg. Торес в момента е член на т. нар. Индекс на милиардерите на агенцията. Това е ежедневно актуализиран списък с 300-те най-богати хора в света.

31-годишната Торес е наследница на веригата ресторанти In-N-Out Burger, която е основана в Калифорния през 1948 година. Ти преживя времето, в което семейството ѝ изгради една единична лавка за хамбургери и бърза храна в империята на бързото хранене. Междувременно състоянието на Торес вече се оценява на над 1 млрд. долара по данни на Bloomberg.

Особеното на веригата: In-N-Out обработва охладено, но не и замразено прясно месо, което трябва да бъде предоставено от големите месарски предприятия на компанията в рамките на 24 часа. На качеството се залага висока стойност и при обработката на нарязаните картофи. Те се белят прясно и режат на парчета пред самия клиент. Точно както и салатата.

Друг пример е Джон „Джони“ Морис. Той стана милиардер, като обедини няколко водещи магазини за различни спортове на открито и ги снабди с доза забавление. Така през 1972 г. баща му създава в Спрингфийлд, Мисури, компанията Bass Pro Shops LLC.

Днес компанията се състои от най-малко 58 гигантски центрове. Още 20 такива вече са планирани. Компанията също така произвежда различни лодки за риболов. Тя разполага с разнообразие с марки за домакински уреди и управлява верига с ресторанти в търговските центрове.

Стивън Оренщайн, на 50 години, пък е натрупал състоянието си в доста враждебна среда. Като мажоритарен собственик на Supreme Group BV той ръководи пратките на храни и гориво в някои от най-негостоприемните страни по света, като Либерия, Мали и Судан. Неговият вероятно най-голям бизнес е доставката за военните в Афганистан, където доставчиците на услуги често трябва да избягват куршумите на талибаните. 

Въоръжен със семейна рецепта и сръчност C. Джеймс "Джим" Кук направи своята ръчно създавана бира доста популярна в САЩ. Междувременно неговата Boston Beer Co. се превърна във втората по големина пивоварна в САЩ, държана от американци. Благодарение на успеха на марката Samuel Adams цената на акциите през миналата година отчете скок от 80 процента.

Нейната основна марка бира се съкращава често на "Sam Adams". Тя е кръстена на един човек, който наистина е имал пивоварна. Преди всичко обаче Самуел Адамс е известен с лидерската си позиция по време на Войната за независимостта в Америка. Boston Beer Company приготвя общо дванадесет различни бири.

Джонатън Орингър е основателят на Shutterstock. Той се е възползвал от 222-процентовия скок на акциите на компанията му, и стана първият милиардер от Силициевата долина на Ню Йорк. 39-годишният мъж основа Shutterstock през 2003 г. с 30 000 от собствените си снимки и превърна компанията в най-голямата агенция за снимки и видео в света. Неговите нетни активи се оценяват на 1,5 милиарда долара.

Джонатан Грей е директор на бизнеса с недвижими имоти на Blackstone Group LP. Той стана милиардер, когато акциите на базирания в Ню Йорк фонд за частни дялови инвестиции скочи силно през май. Цената на акциите се удвои през 2013 г., след като компанията е продала активи и върнала доста пари на акционерите си. Богатството на 43-годишния Грей според данни, събрани от Bloomberg, е в размер на 1,4 млрд. долара.

В крайна сметка 300-те най-богати хора в света са станали още по-богати през миналата година. Техните активи са се увеличили с 524 млрд. долара, показва индексът на милиардерите на Bloomberg. Според класацията активите на топ милиардерите след затварянето на борсовата сесия на 3-и декември възлиза на 3,7 трилиона долара.

От 300-те души, които влизат в последната класация през 2013 г., само 70 отчитат нетна загуба за предходните дванадесет месеца. "Богатите ще станат по-богати през 2014 г.", казва Джон Кациматидис, основателят милиардер на конгломерата в областта на енергетиката и недвижимите имоти Red Apple Group Inc. в интервю за Bloomberg News.

В основата на тази прогноза е общата тенденция на финансовите пазари. Така например се очаква стойността на акциите или на целите компании да продължи да расте, както през 2013 г. Кациматидис: „Лихвите ще останат ниски, фондовите пазари ще продължат да растат, а икономиката ще расте с около два процента". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
NickyDickinson
преди 10 години
Кациматидис: Лихвите ще останат ниски, фондовите пазари ще продължат да растат, а икономиката ще расте с около два процента". Естествено, нали сега се надува поредния финансов балон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
NickyDickinson
преди 10 години
Кациматидис: Лихвите ще останат ниски, фондовите пазари ще продължат да растат, а икономиката ще расте с около два процента". Естествено, нали сега се надува поредния финансов балон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още