IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриха най-популярната лъжа

Учени съставиха списък с най-често използваните лъжи

16:33 | 14.05.10 г.
Откриха най-популярната лъжа
Специалисти психолози проведоха проучване, което имало за цел да установи коя е най-популярната лъжа сред хората. Списъкът, който е изготвен след запитване на над 15 хиляди души, посочил не само първенеца сред лъжите, но и кои са най-често използваните от хората фрази, с които да се „измъкнат“ от нежелана ситуация или натежаващ проблем. Списъкът включва и фрази, с които човек скрива от събеседника си истината, независимо дали с благородни намерения или не.

Изследването е проведено от професори по психология от цял свят, които се обединили около идеята да разкрият най-голямата лъжа.

На първо място се оказала фразата "О, много слабо те чувам" – тя се изрича тогава, когато някой иска да прекъсне досаден телефонен разговор. На второ място е изразът "Извини ме, но сега нямам пари, ще ти услужа друг път"- това се казва, когато човек не иска да заеме пари, няма възможност да върне заема или иска да се измъкне от нахален продавач в някой магазин.

На трето място е фразата "Не, всичко е наред", когато не искаме да говорим за лошите мисли или емоции, когато човекът не ни е толкова близък, че да му разкриваме притесненията си.

Специалистите, които са направили изследването, подчертават, че независимо каква фраза използват, за да се измъкнат, лъжците винаги се нуждаят от добра памет. В противен случай много лесно могат да бъдат разкрити и да си създадат лош имидж.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още