IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кафето може да замести сиестата

Почивката за кафе прави хората по-работоспособни и повишава концентрацията им

10:01 | 13.05.10 г.
Кафето може да замести сиестата
Почивките за пиене на кафе в офиса повишават работоспособността на служителите, твърдят изследователи от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, съобщи вестник Daily Telegraph.

Кофеинът, който се съдържа в напитката, съдейства за подобряване паметта и концентрацията на работещите и намалява броя на допуснатите грешки, посочват експертите. За тези, които работят на дълги нощни смени, той има ефект подобен на "дрямка за събиране на сили", твърдят те.
 
Според изследователите пиенето на кафе може да намали инцидентите по време на работа, както и непосредствено след това при хора, работели дълги смени, и дори да предотврати медицински грешки при дълги лекарски дежурства.

Проучени били 13 отделни изследвания от целия свят на служители, предимно 20-годишни, работещи на смени.
 
Участниците били разделени на две групи. На едната било раздадено да пият кафе, а на другите плацебо. Тези, които поели кофеин се представили по-добри в тестовете за преглед на паметта и концентрацията, в сравнение с другите, които не пили кафе.

Сега изследователите искат да изследват как въздейства пиенето на кафе при по-възрастните.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още