IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самурайският меч извайва фигура

Нов вид спорт за отслабване – усвояване на самурайски умения, практикуват японските жени, за да влязат във форма

14:05 | 12.05.10 г.
Самурайският меч извайва фигура
Самурайският меч в миналото е служил за посичане на враговете. Днес той е оръжие в борбата на жените срещу наднорменото тегло и стреса.

Нестандартният спорт, който вдъхновява дамите с излишно тегло да се борят срещу наднормените си килограми, се практикува в новосъздадения „Лагер самурай“ в Япония. Дамите размахват мечове във въздуха, но не за да се научат как да поразяват враговете си, а за да преодолеят стреса от напрегнатото всекидневие и да стопят някой и друг допълнителен килограм, предава ФП.

За да не се превърнат тренировките в кървава баня, мечовете са изработени от дърво и полиуретанова пяна. Целта на жените-самураи е да свалят пет килограма за около месец.

Популярността на самурайските курсове изненадва дори техния инициатор. 31-годишният Такафуджи Юкон - хореограф, танцьор и експерт по фитнес, е основал "Лагер самурай" с идеята да възроди интереса на мъжете към бойците от феодална Япония. Вместо това обаче към тренировъчната зала се стекли голям брой ентусиазирани дами.

Юкон не е специалист по бойни изкуства, но е майстор на танца с меч. Традицията на този танц датира от векове и се корени в движенията за успокояване на душите на мъртвите, изпълнявани от самураите.

"Мислех си, че мечовете са за мъжете, а ветрилата - за жените. Сбъркал съм", казва Такафуджи Юкон.

Над 100 жени са се записали на самурайските курсове. Цената за едночасова тренировка е 2000 йени (около 20 долара).
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още