IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия е раят на Земята за майки и деца

Организация е съпоставила живота на майки и деца из 160 страни по света

15:57 | 04.05.10 г.
Норвегия е раят на Земята за майки и деца
Майките в Норвегия и Австралия могат да разчитат на най-добрите условия за отглеждането на децата си, докато най-неблагоприятни са условията в Афганистан и много африкански страни, предаде Ройтерс, позовавайки се на 11-ия годишен доклад на организацията "Спасете децата".

Авторите на доклада са оценили кои са най-добрите и най-лошите места за живот на майките и децата в 160 страни, въз основа на фактори като достъп до образование, икономически възможности и здравеопазване.

Десетте страни, които предлагат най-добри условия, са Норвегия, Австралия, Исландия, миналогодишният първенец Швеция, Дания, Нова Зеландия, Финландия, Холандия, Белгия и Германия.

Най-последно място в списъка е Афганистан. Останалите девет страни, предлагащи най-неблагоприятни условия за майките и децата, са Нигер, Чад, Гвинея-Бисау, Йемен, Демократична република Конго, Мали, Судан, Еритрея и Екваториална Гвинея.

"Условията в десетте страни в дъното на списъка са ужасни. Средно една на 23 майки умира от проблеми, свързани с бременността, едно на шест деца умира преди петия си рожден ден, а едно на три деца страда от недохранване", се казва в доклада на организацията "Спасете децата".

На 28-о място в списъка, една позиция назад спрямо миналата година са САЩ, където смъртността на майките е една от най-високите в развитите страни - една на 4 800 жени.

Ето и някои от фактите, изложени в годишния доклад:
- Типичната жена в Афганистан, Ангола, Чад, Джибути, Еритрея и Гвинея-Бисау учи само пет години. В Австралия и Нова Зеландия жените учат средно над 20 години.

- В Афганистан, Йордания, Ливан, Либия, Мароко, Оман, Пакистан, Сирия и Йемен жените печелят 25 цента или по-малко за всеки долар, спечелен от мъжете.

- На по-малко от 15 процента от ражданията в Афганистан и Чад и само шест процента в Етиопия присъства квалифициран персонал, какъвто е на разположение при почти всяко едно раждане в Норвегия.

- В Ангола, Чад, Демократична република Конго и Сомалия едно на
всеки пет деца не доживява до петия си рожден ден. Във Финландия, Исландия, Люксембург и Швеция само едно на 333 деца умира преди 5-годишна възраст. 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още