IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Княжество в Италия си намери нов владетел

Микрокняжеството, в което живеят 360 души, е в Северна Италия и не е официално признато, но има своя валута, флаг и паспорти за гражданите си

10:07 | 30.04.10 г.
Паспорт на микронацията Себорга
Паспорт на микронацията Себорга
Жителите на самопровъзгласилото се княжество Себорга, което се намира в северната част на Италия, избра нов владетел, съобщи италианският вестник "Метро". Необходимостта от „назначението“ на монарха възникнала след като през 2009г. почина бившият глава на Себорга - Джорджо I.
 
Новият владетел на непризнатото княжество с население от около 360 души е 31-годишният бизнесмен Марчело Менегати, който е текстилен магнат. Местните жители започнали да го наричат дори Марчело Велики I или Джорджо II в чест на предшественика му.
 
По думите на Менегати в близко бъдеще той възнамерява да изгради нов хотел в Себорга и по този начин да привлича туристи в Княжеството.
 
Месността Себорга, намираща се в северната част на Италия, обявила независимостта си през 1963г., а неин владетел станал Джорджо Карбоне, който по-късно получил прозвището Джорджо I. По време на управлението си той поискал официалното обявяване на независимостта на Княжеството, като изтъкнал, че земята никога не е била включена към границите на Италия по документи.
 
Себорга действително не е част от Италия, ако се има предвид документът, подписан през 1946г. за основаването на Република Италия. Княжество се разпростира на 4 кв.км. и днес има своя собствена валута, флаг, пощенски марки и дори паспорти за гражданите си. Народът на Себорга обаче плаща данъци на Министерството на финансите на Италия и се ползва от услугите на италианските държавни служби. Валутата на Себорга се нарича луигино и е вързана за долара. Едно луигино се разменя за 6 долара, което прави себоргската парична единица, ако бъде призната за официална, за най-скъпата валута.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още