IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дадоха милиони за царски бижута

Брошка на Екатерина Велика и диамант на император Максимилиан бяха продадени общо за 3,142 млн. долара

15:50 | 23.04.10 г.
Дадоха милиони за царски бижута
Обявеният през март тази година търг на аукционна къща Christie's, на който трябваше да бъдат продадени уникални бижута, принадлежали на Екатерина Втора и император Максимилиан, се състоя на 22 април.

Уникална брошка с голям изумруд и диаманти, принадлежала на руската императрица Екатерина Втора, беше продадена за сумата от 1,65 млн. долара, съобщи ИТАР-ТАСС. Първоначалната оценка на експертите бе за 1-1,5 млн. долара.

Колумбийският изумруд на брошката е с изключително качество и тегло от 60 до 70 карата. Той е заобиколен от двадесет големи и множество малки диаманта.

През 1776г. Екатерина Велика подарява тази брошка на бъдещата си снаха принцеса София Доротея Вюртембергска. След това бижуто се предава на наследниците на принцесата и остава собственост на три поколения от династията Хохенцолерн.
През 1972 г. брошката е продадена на частен американски колекционер.

На търга на Christie's диамант на император Максимилиан с тегло 39,55 карата беше продаден за 1,762 млн. долара от лице, пожелало анонимност. Диамантът е купен от Максимилиан в Бразилия, малко преди да стане император на Мексико през 1863г.

Според легендата той го е носил в малка торбичка на врата си, когато е арестуван и разстрелян на 19 юни 1867г. от въстаниците. По-късно диамантът, оценен предварително на 1 - 1,5 млн. долара, е сменял притежателите си. Сред тях е била и бившата първа дама на Филипините Имелда Маркос.

На търга на Christie's са били предложени общо 300 различни бижута. Получената обща сума при наддаванията е надхвърлила 41 млн. долара.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още