IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобилният телефон срещу човека

Започна най-мащабното изследване на влиянието на мобилните телефони върху здравето на човек, което ще продължи 30 години

16:40 | 23.04.10 г.
Мобилният телефон срещу човека
На 23 април беше даден старт на най-мащабното изследване за влиянието на мобилните телефони върху човешкото здраве в дългосрочен аспект, предаде Ройтерс.

Целта е проучването COSMOS /Cohort Study on Mobile Communications/ да продължи до 30 години и да обхване най-малко 250 000 души от пет европейски страни.

COSMOS се различава от предишните опити да бъде изследвана връзката между клетъчните телефони и болести като рак и неврологични смущения по това, че ще проследява поведението на участниците в реално време.

Повечето мащабни изследвания са съсредоточени върху това да се интервюират хора, които вече страдат от рак или други болести и да им се задават въпроси за използването на мобилни телефони.

Тези проучвания са смятани за краткосрочни, тъй като клетъчните телефони навлязоха в масова употреба едва през последното десетилетие.

Около 5 милиарда мобилни телефона се използват в света. Към днешна дата организации като СЗО, Американското онкологично дружество и Националния здравен институт в САЩ не са открили доказателства, че клетъчните телефони вредят на здравето.

"Досегашните изследвания са били насочени предимно към краткосрочната употреба на мобилни телефони - под 10 години.
Проучването COSMOS ще търси връзката между здравето на хората и използването на телефоните в дългосрочен аспект - над 10, 20 или 30 години, време, през което евентуалните заболявания могат да се развият", казва професор Пол Елиът от лондонския Импириъл колидж.

При някои видове рак например минават 10 или 15 години, преди да се проявят симптомите, припомнят експертите.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още