IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай превзе диамантената столица на Европа

Азиатската страна изпревари САЩ и стана най-големият купувач на полирани диаманти от Антверпен

15:43 | 15.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Китай превзе диамантената столица на Европа

Китай превзе диамантената столица на Европа – Антверпен, като се превърна в най-големият купувач на полирани белгийски диаманти през първите три месеца на тази година, пише Wall Street Journal.


 

През миналата година динамично развиващата се азиатска икономика изпревари САЩ и стана най-големият автомобилен пазар в света. Китай задмина и Германия, превръщайки се в най-големия износител на стоки. Според финансови анализатори Китай ще надмине Япония през тази година и ще стане втората по големина икономика в света, след САЩ.


 

Бързо растящата средна класа в Китай и все по-големият брой на заможните клиенти предизвикаха бум в покупките на скъпоценни камъни в азиатската страна през последните години. Според консултантите на KPMG през следващата година Китай може да се превърне в най-големия пазар на диаманти в света.


 

Антверпен си възвърна част от загубения блясък през тази година благодарение на силния интерес от китайски клиенти, които за разлика от американските си конкуренти предпочитат да плащат в брой, а не с кредит.


 

Дилърите на диаманти в Антверпен харесват китайските купувачи и заради тяхната последователност, за разлика от непостоянството на заможните клиенти от Близкия Изток, които се отказват, след като купят няколко големи скъпоценни камъка.


 

Диамантената индустрия в Антверпен носи на участващите в нея 1800 фирми комбинирани продажби от 45 млрд. долара годишно. Те обикновено закупуват скъпоценните камъни от минните компании De Beers и BHP Billiton.


 

Износът на полирани диаманти от Белгия към Китай и Хонконг се увеличава с 55% на годишна база през първото тримесечие до 737 млн. долара. САЩ остава на второ място с 695 млн. долара, а Израел е трети с покупки на диаманти за 274 млн. долара. Други бивши лидери като Дубай, Швейцария и Япония също заемат по-ниско място в класацията.


 

Международният център за диаманти в Антверпен - AWDC, който изготвя тази класация на всеки три месеца, прогнозира, че продажбите на диаманти от Антверпен в Китай ще скочат до 3 млрд. долара през тази година в сравнение с 2,3 млрд. долара през 2009 г.


 

Индия и Израел са най-големите конкуренти на белгийската диамантена индустрия в Китай, като за 2009 г. Индия е продала там диаманти на стойност 6,6 млрд. долара, а Израел – за 2,2 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още