IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кешът е цар. А може би вече не е?

Изследване във Великобритания показва, че до пет години с карти ще се извършват едва половината от разплащанията

12:32 | 14.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Кешът е цар. А може би вече не е?

Плащанията в кеш вече ще бъдат само половината от всички парични транзакции след едва пет години. Това показва изследване във Великобритания, което поставя под съмнение статута на парите в брой като най-предпочитано средство за разплащане.


 

Според изследването в момента на Острова около 80 на сто от плащанията в кеш са на стойност под 10 лири. В същото време картовите плащания бележат все по-отчетлив ръст и скоро може да се стигне до там, че кешът вече да не се слави като „цар на разплащанията“, пише ВВС.


 

Изследването показва още, че до 2018 година едва един от всеки петдесет работещи ще получава възнаграждението си под формата на кеш. За сравнение, през 1999 година един от всеки осем е получавал възнаграждението си в брой.


 

„Макар парите в брой да не изчезнат поне по време на нашия живот, революцията в разплащанията ще ги направи малък дял от разходите ни“, посочват авторите на проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още