IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летяща лодка за 506 хил. долара

Един от последните хидроплани Curtiss MF Seagull, който е символ на зашеметяваща епоха в историята на летенето, беше продаден на търг

08:49 | 14.04.10 г.
Снимка: Bonhams
Снимка: Bonhams

Има безброй ярки примери за силната решимост на човешкия откривателски дух да преодолее невъзможното, като много от тях са свързани с опитите за летене.


 

Първи са братята Райт, които през 1903 г. осъществяват първия успешен полет във въздуха. Малко след това други пилоти започват да експериментират с по-радикалната идея за въздухоплавателно средство, което може да каца и на водна повърхност.


 

В началото на миналия век идеята да се използва водата като писта за излитане или приземяване се е считала за лудост, но през 1910 г. французинът Анри Фабер създава първия успешен хидроплан в света и осъществява полет с него, като се приземява в езерото Бери.


 

Неговата експериментална летателна машина остава в историята с името "Le Canard" („Патицата“) и е призната за първия хидроплан в света.


 

Американският авиатор Глен Къртис обаче е този, който усъвършенства конструкцията на плаващите по вода самолети, като ги превръща в летящи лодки.


 

Неговият модел "F" от 1913 г. е одобрен за използване от американския военен флот, след като Глен Къртис почти не загива при първия пробен полет през 1911 г.


 

Един от последните хидроплани Curtiss MF Seagull, който е символ на една зашеметяваща епоха в историята на летенето, беше продаден на търг в Ню Йорк във вторник, съобщава FT. Съкращението MF означава, че това е модернизирана версия на модела „F” от 1917 г.


 

Това е един от малкото останали хидроплани, от които са произведени само 80 бройки за нуждите на флота на САЩ до началото на 1920 г. Той пленява с прекрасния топъл цвят на дървения материал, от който е изработен и изкованите от мед апликации.


 

Много от хидропланите Curtiss MF Seagull са продадени от военноморските сили след Първата световна война, като се смята, че оцелелият експонат е бил учебен самолет.


 

Въпреки че се намира в много запазено състояние, водният самолет все пак се нуждае от ремонт, за да може отново да полети.


 

Именно Curtiss MF Seagull е самолетът, с който ексцентричният магнат Хауърд Хюз полетява за първи път. Неговият живот бе заснет във филма на Мартин Скорсезе „Авиаторът“, в който Леонардо ди Каприо се превъплъти в ролята на Хауърд Хюз.


 

Въпреки че приключва своето образование в 8-ми клас, Глен Къртис притежава завидни познания за механиката и изключително изобретателен ум. Той счупва рекорда за скорост през 1907 г., като развива скорост от 219,45 км/ч със своя мотоциклет, което му спечелва прозвището „най-бързият човек в света“.


 

По думите на специалиста от аукционната къща Bonhams Рупърт Банер повечето запитвания за хидроплана преди наддаването са дошли от хора, които планират да го използват за летене. Предложените за него цени варират от 300 хил. до 500 хил. долара. Постигнатата цена пък е 506 хил. долара, като купувачът е пожелал да запази анонимност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още