IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да направим храната красива?

Не става дума за готвене, с него вече сме приключили – сега е ред на снимането

09:06 | 12.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Как да направим храната красива?

Откакто има десетки сайтове (да речем само сред тези, които хората обикновено ползват всеки ден), даващи възможност да се споделят преживявания, впечатления, умения и снимки, се роди една доста странна на пръв поглед мода – фотографирането на храна и качването на изображението онлайн.


 

Модата започна като своеобразен фотофорум, генериран от млади и интернет грамотни домакини, но голяма част от този тип снимки вече се правят и от мъже, като дори не е задължително сниманите ястия да са собственоръчно приготвени. Някои правят сладки и се хвалят пред познатите, други посещават скъпи ресторанти и курорти и показват какво са имали възможност да опитат.


 

Любителите на кулинарните фотоизложби обаче трябва да имат предвид, че колкото и вкусна да е станала приготвената от тях храна (или поднесената им), то тя е възможно съвсем да не излезе такава на снимката. Решилите да се включат в онлайн общуването чрез подобни изображения е добре да имат предвид следното:


 

- Снимайте, без да използвате светкавица. Уверете се, че има достатъчно светлина и изключете светкавицата. Възможно е да станат добри снимки и с включена светкавица, но се искат доста по-дълга подготовка, множество опити и изхабени нерви, а междувременно... храната изстива;


 

- Ако имате план да снимате, спомнете си за това намерение, преди да сте опитали от храната. Полупразна чиния или отхапано парче кекс не излизат добре на снимка, независимо от светлината;


 

- Само по себе си фотографирането на чаши и чинии е странно, така че, ако веднъж сте се заели, не се притеснявайте и да размествате прибори, салфетки, всякаква нестояща добре част от постановката, дори самата храна, за да се получи възможно най-добра снимка.


 

- Най-добре е да снимате малки порции в неособено големи чинии. Големите количества ще се „изгубят” на снимката, която няма да дава ясна представа за качествата на това, с което искате да похвалите;


 

- Уверете се, че наоколо никой не пуши. Случайно влязъл в кадър цигарен дим е в състояние да развали и най-добрата снимка. Освен ако не е търсен ефект, но когато става дума за храна, това е малко вероятно;


 

- За истински ентусиасти – ако осветлението не е достатъчно силно и не искате да пускате светкавица, можете да използвате статив. Така при по-разширената бленда ще можете да получите прилично изображение, без да се мъчите да контролирате неволното треперене на ръцете, за да няма размазване на образа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още