Откакто има десетки сайтове (да речем само сред тези, които хората обикновено ползват всеки ден), даващи възможност да се споделят преживявания, впечатления, умения и снимки, се роди една доста странна на пръв поглед мода – фотографирането на храна и качването на изображението онлайн.
Модата започна като своеобразен фотофорум, генериран от млади и интернет грамотни домакини, но голяма част от този тип снимки вече се правят и от мъже, като дори не е задължително сниманите ястия да са собственоръчно приготвени. Някои правят сладки и се хвалят пред познатите, други посещават скъпи ресторанти и курорти и показват какво са имали възможност да опитат.
Любителите на кулинарните фотоизложби обаче трябва да имат предвид, че колкото и вкусна да е станала приготвената от тях храна (или поднесената им), то тя е възможно съвсем да не излезе такава на снимката. Решилите да се включат в онлайн общуването чрез подобни изображения е добре да имат предвид следното:
- Снимайте, без да използвате светкавица. Уверете се, че има достатъчно светлина и изключете светкавицата. Възможно е да станат добри снимки и с включена светкавица, но се искат доста по-дълга подготовка, множество опити и изхабени нерви, а междувременно... храната изстива;
- Ако имате план да снимате, спомнете си за това намерение, преди да сте опитали от храната. Полупразна чиния или отхапано парче кекс не излизат добре на снимка, независимо от светлината;
- Само по себе си фотографирането на чаши и чинии е странно, така че, ако веднъж сте се заели, не се притеснявайте и да размествате прибори, салфетки, всякаква нестояща добре част от постановката, дори самата храна, за да се получи възможно най-добра снимка.
- Най-добре е да снимате малки порции в неособено големи чинии. Големите количества ще се „изгубят” на снимката, която няма да дава ясна представа за качествата на това, с което искате да похвалите;
- Уверете се, че наоколо никой не пуши. Случайно влязъл в кадър цигарен дим е в състояние да развали и най-добрата снимка. Освен ако не е търсен ефект, но когато става дума за храна, това е малко вероятно;
- За истински ентусиасти – ако осветлението не е достатъчно силно и не искате да пускате светкавица, можете да използвате статив. Така при по-разширената бленда ще можете да получите прилично изображение, без да се мъчите да контролирате неволното треперене на ръцете, за да няма размазване на образа.