IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арабският пазар на изкуството се намира изцяло в женски ръце

Жени се грижат за обнадеждаващото бъдеще на арабското и иранското изкуство

16:01 | 09.04.10 г.
Арабският пазар на изкуството се намира изцяло в женски ръце

Ценителите на изкуството от Запада намират пазара на изкуството в арабския свят за недоразвит. Тук, за разлика от други развиващи се пазари, като Индия и Китай, има едва няколко аукционни къщи и музеи, а художествените галериите и изложбените зали все още са рядкост.


 

Макар и да остава слабо активен, пазарът на произведения на изкуството в Персийския залив се развива през последните няколко години благодарение на представителките на нежния пол. Това е изненадващо, като се има предвид пренебрежителното отношение към жените в арабския свят, пише The Economist.


 

Най-големият панаир за съвременното изкуство в Дубай Art Dubai се проведе през март, като още преди официалното му откриване десетки художници, галеристи, директори на аукционни къщи, както и местни колекционери, всички от които са жени, имат възможността да разгледат предварително предметите на изкуството в отсъствието на своите съпрузи.


 

Много от тях са принцеси или съпруги на местни милионери. Сред тях е и Манал, дъщеря на владетеля на Дубай. Тя, заедно със своята сестра Латифа, са сред кралските особи, които се грижат най-внимателно за развитието на арабския пазар на изкуството. Двете, независимо една от друга, са създали художествени галерии, както и програми за обмен с чуждестранни панаири изкуство. Те са основателки и на конкураса за награждаване на млади художници от емирството.


 

В съседното богато на петрол емирство Абу Даби жената на шейха Салама, заедно с дъщеря си Мириам, са сред най-активните организаторки на редица семинари и мероприятия, чрез които обучават местните жители на изкуство и култура. Междувременно световно известни музеи, като Гугенхайм и Лувъра, строят свои филиали в Абу Даби.


 

Обединените арабски емирства не са единствената арабска страна, в която жените играят важна роля за растящия пазар на изкуството. Катар и Либия са други примери в това отношение, като организаторките на подобни инициативи често разчитат на помощта от експерти в областта на изкуството от Запад.


 

Те често също са жени и на свой ред възползват от възможността да участват в създаването на собствени галерии, аукционни къщи или художествени пространства, без които пазарът не може да се развива. Те приспособяват своята дейност към особеностите на арабския свят и по този начин печелят от растящите цени на арабското и иранско изкуство.


 

Новите възможности, които пазарът на изкуството в арабския свят предлага, са големи. Това показа още първият аукцион на „Кристис“ в Дубай през 2006 г., който събра два пъти повече пари от очакваното.


 

Техните усилия дават резултат, като посещаемостта на Art Dubai се е увеличила с 28% през тази година, като голяма част от посетителите са инвестирали в изкуство за първи път. Много от галериите в региона отчитат и силен ръст на своите продажби, което е обнадеждаващо за бъдещето на пазара на изкуството в арабския свят.


 

Разбира се има и такива, които остават скептично настроени по отношение на ролята на жените, защото смятат, че реализираните продажби се дължат до голяма степен на техните богати съпрузи. Други пък се притесняват, че интересът към съвременно изкуство в региона е твърде непредсказуем, включително и в случаите, когато произведенията на изкуството са в разрез с общоприетите културни схващания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още