IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуството да спиш

Всички имаме опит, но дали спим "правилно"? Какво да правим, за да е здравословен сънят ни...

13:18 | 09.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Изкуството да спиш

Когато съм изморен, нищо не мога да свърша така, както ми се иска. Не мога да се концентрирам, изпускам разни неща, ям повече, неуспявайки да устоя на изкушенията.


 

Звучи като оплакване, което всеки от нас може да направи в даден момент и като че ли този „момент“ става все по-чест във всекидневието ни.


 

Доказано е, че липсата на достатъчно сън, освен че ни прави по-раздразнителни, ни пречи да усвояваме пълноценно консумираната храна и ставаме по-податливи на напълняване. Така че каквито и диети да се спазват, ако не се спи достатъчно, ефектът от тях е в пъти по-малък спрямо „здравословната дажба сън“ в денонощието.


 

А каква е тя?


 

Универсалната рецепта – 8 часа за възрастни и 10 за деца невинаги е валидна. Като цяло нуждата от сън се определя не само от възрастта, а в голяма степен от фактори като: ниво на стрес на работно място, вида на работата, климата, влажността на въздуха, вида на приеманата храна и куп други фактори. Включително и ентусиазма за живот и усещането за хармония и щастие в личен план.

„Достатъчно дългият сън е най-евтиният и прост начин, който мога да препоръчам за сваляне на тегло“, казва американски медицински експерт, цитиран от редица специализирани издания. Всъщност оказва се, че сънят е най-лесният начин да се справим не само с наднорменото тегло (естествено спазвайки и правилната култура на хранене), но и с депресията, нервността, някои видове тикове и много други здравословни проблеми.


 

Най-ефективният сън


За да е съвсем пълен ефектът от съня, препоръчва се той да се „практикува“ при определени условия.

Основното е в работните дни да сме в леглото не по-късно от... 9:30 – 10 часа вечерта. Не искате да си лягате с кокошките? Ами недейте, но само през уикенда!

На второ място е вечерята. Тя трябва да се случва не по-късно от два часа преди лягане.

В последното хранене за деня е препоръчително да няма много сладки неща, които да увеличат производството на инсулин в организма. Защото когато нивото на инсулина се покачва, заспиването става по-трудна за постигане цел. Ето защо шоколадът или бисквитите може да се заместят със соленки, банани, ядки.


 

Кафе, чай и сода са традиционно забранени напитки преди лягане. Към тях се добавя и алкохолът, от който може и да ни се доспива, но прави съня неравномерен и непълноценен.


 

Към всичко това може да се добави и правилото за „хигиена на съня“: Преди лягане изключвайте от контакта всички електроуреди в стаята, в която спите, отдалечете мобилния телефон от леглото, вземете топла вана преди сън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още