IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалшиви пари е имало и преди хилядолетия

За фалшиви пари законите са предвиждали изселване и дори смъртно наказание

14:05 | 08.04.10 г.
Фалшиви пари е имало и преди хилядолетия
Фалшифицирането на пари е известно на хората най-малко от 2500 години насам. Това показва изложбата "Истинското и фалшивото", открита в залите на Националния археологически музей на Умбрия в град Перуджа, предаде АНСА.

От нея става ясно, че в Древен Рим съществувал закон срещу фалшифицирането на монети. В него се предвиждало фалшификаторите да бъдат прогонвани от страната.

Тази наказателна мярка обаче по-скоро била изключение. В повечето страни в древността фалшифицирането било тежко престъпление и се наказвало по най-строг начин.

Според закон на прочутия Солон, един от седемте мъдреци на Древна Гърция, за фалшифициране на монети се полагало смъртно наказание. В Законника на Хамурапи (наричан също Кодекс на Хамурапи или Кодекс Хамурапи) - сборник със закони на вавилонския цар Хамурапи, управлявал през 1792-1750 г. Пр. Хр., за подобен род престъпления също се предвиждала смърт. При руския цар Петър Първи нещата стояли по аналогичен начин.

Немалка част от изложбата в Перуджа е посветена на съвременните фалшификатори. Показано е оборудването, конфискувано от фалшификатори на пари и ценни книжа. Значително място е отделено на най-новата история - на борбата с фалшифицирането на еврото.

Изложбата "Истинското и фалшивото" ще бъде открита в Перуджа до 16 май. 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още