IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кралски бижута на аукцион

Брошка на Екатерина Велика и диамант, принадлежал на император Максимилиан, ще бъдат предложени от аукционна къща Christie's

17:14 | 19.03.10 г.
Император Максимилиан
Император Максимилиан
Уникална брошка с голям изумруд и диаманти, принадлежала на руската императрица Екатерина Велика, ще бъде предложена на търг в Ню Йорк от аукционна къща Christie's на 22 април, съобщи ИТАР-ТАСС.

Колумбийският изумруд на брошката е с изключително качество и тегло от 60 до 70 карата. Той е оценен на 1-1,5 млн. щатски долара.

През 1776 г. Екатерина Велика подарява тази брошка на бъдещата си снаха принцеса София Доротея Вюртембергска. След това брошката се предава на наследниците на принцесата и остава собственост на три поколения от династията Хохенцолерн. През 1972 г. брошката е продадена на частен американски колекционер.

Christie's ще предложи за продажба в същия ден и диамант на император Максимилиан с тегло 39,55 карата. Той е купен от Максимилиан в Бразилия, малко преди да стане император на Мексико през 1863 г.
 
Според легендата той го е носил в малка торбичка на врата си, когато е арестуван и разстрелян на 19 юни 1867 г. от въстаниците. По-късно диамантът, оценен на 1 - 1,5 млн. долара, е бил собственост и на Имелда Маркос.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още