IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Картина на Пикасо с рекордна оценка

Очаква се картината да бъде продадена за 30-40 млн. паунда – най-високата оценка за картина, предлагана в Европа

15:12 | 17.03.10 г.
Портрет на Анхел Фернандес де Сото
Портрет на Анхел Фернандес де Сото
Аукционна къща "Кристис" ще предложи на търг в Лондон картина на Пикасо от прочутия му Син период, около която преди години възниква спор за собствеността й, предаде Reuters.

"Портрет на Анхел Фернандес де Сото", рисуван от Пикасо през 1903 г., се очаква да бъде продаден за сума между 30 и 40 млн. лири. Това е най-високата предварителна оценка за произведение на изкуството, предлагано на търг в Европа.

Картината се продава от благотворителната фондация на композитора Андрю Лойд Уебър за подпомагане на културата и изкуствата във Великобритания. Организацията става собственик на "Портрет на Анхел Фернандес де Сото" през 1995 г., когато закупува творбата на търг в Ню Йорк за 29 млн. долара.

Портретът първоначално е предложен за продан от фондацията на Уебър през ноември 2006 г., но на 11-тия час е изтеглен от търга, след като собствеността му е оспорена.

Германецът Юлиус Шьопс заявява, че е наследник на предишния собственик на творбата - банкерът Паул фон Менделсон-Бартолди. Шьопс твърди, че по време на Втората световна война нацистите са откраднали картината от семейството му. Той завежда дело в Ню Йорк, но съдът не му дава ход.

"Спорът е разрешен чрез споразумение и фондацията на Уебър свободно може да продава картината", се казва в изявление на "Кристис".

Търгът, на който "Портрет на Анхел Фернандес де Сото" ще бъде предложен за продан, ще се състои на 23 юни. 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още