IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Картина с драматична история в Сотбис

Собственикът й бил заловен и изпратен в концентрационен лагер при опит да се разпореди с имуществото си

11:13 | 15.03.10 г.
Снимка: jean-baptiste-camille-corot.org
Снимка: jean-baptiste-camille-corot.org
"Сотбис" продава на търг картина от Жан-Батист-Камий Коро, оценена на около 1,5 млн. щатски долара, след като е върната на наследниците на първоначалните собственици - еврейски банкери, принудени да напуснат Европа през Втората световна война, предаде Reuters.

"Млада жена до кладенеца" е сред най-добрите картини на художника от 60-те и 70-те години на 19-и век. Тя ще бъде предложена за продан на 2 юни в Лондон в рамките на търг на произведения на изкуството от 19-и век. От тръжната къща се надяват драматичната история на творбата да повиши цената й.

Предварителната й оценка е от 800 хил. британски лири до 1,2 млн. британски лири.

Картината на Коро е била собственост на семейство Беренс от Хамбург. Те са я купили през 1889 г. Едуард Лудвиг Беренс завещал колекцията на сина си, а той от своя страна на своя син Георг. През 1925 г. Георг заел колекцията на град Хамбург за 10 години, но когато се опитал да изпрати някои творби в Швейцария, нацистите му попречили. През 1938 г. той бил арестуван и изпратен в концентрационния лагер Заксенхаузен.
 
Когато бил освободен от него през 1939 г., емигрирал в Белгия. За да получи виза, той трябвало да заложи цялата си собственост. От Белгия Георг Беренс отишъл във Франция, а оттам заминал за Куба. След войната се завърнал в Хамбург, където живял до смъртта си през 1956 г., без да успее да си върне картината на Коро.

Картината се оказала в холандски музей, където останала 66 години. Накрая била върната на наследниците на Георг Беренс. 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още