IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Апарат за стрес

Учени създадоха апарат, който измерва нивата на стрес по петобална система

16:15 | 22.02.10 г.
Апарат за стрес
Редица учени определят стреса като болестта на 21 век. Болест или не, стресът е причинител на голям брой здравословни проблеми в съвременното общество, а техниките за преодоляването му и упражнения за успокоение са се превърнали в цяла индустрия.
 
Японски учени от компания за производство на медицинска техника разработиха апарат за измерване нивата на стреса, който ще позволи напрежението у хората да бъде смятано в точни цифри.

Апаратът работи с два електрода, прикрепени към гърдите, които следят ударите на сърцето до една хилядна от секундата.
 
Информацията се обработва и превръща в цифри, отразяващи състоянието на нервната система. Нивото на стреса ще се измерва в проценти или в петобална система, съобщава РИА "Новости.

Целта на новия апарат е стресът да спре да бъде само субективно усещане на пациента, а да има обективни данни, които да са в помощ за определяне на диагнозата и лечението, твърдят създателите. Те се надяват с него да помогнат в борбата с депресиите.

Цената на прибора ще е 840 хил. йени или около 9 000 долара
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още