IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откъде идва вашето злато?

Това трябва да попитате в бижутерския магазин, когато купувате подарък за Свети Валентин

15:36 | 12.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Откъде идва вашето злато?
 „Откъде идва вашето злато?“ е въпросът, който екологичната организация WWF призовава потребителите по света да зададат на бижутерите, когато избират подарък за половинките си по случай Свети Валентин.

Целта на еколозите е да се насърчи прозрачността в този сектор и да се засили борбата срещу незаконния добив на ценния метал, предава AFP.
 

Незаконният златодобив е изключително вреден за природата, както и за всички, живеещи в близост до златната мина, обясняват от екологичната организация. При него се използва живак за по-лесно отделяне на ценния метал, а попаднали в околната среда, остатъчните продукти от този елемент са смъртоносни.

В същото време делът на въпросния метод за добив на златото е доста голям в световен мащаб и се смята, че милиони хора са свързани с тази част на индустрията.
 

От WWF са решили, че наближаващият Свети Валентин е идеалният повод да накарат купувачите на златни накити да се замислят за този проблем и предлагат цял куп въпроси, които трябва да се отправят към продавачите на бижута по случай празника.

Сред питанията са и: „Знаете ли как е било добито златото за вашите бижута?“, „Какво ми гарантира, че докато стигне до вас, това злато е отговорило на всички стандарти за защита на околната среда?“ и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още