IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еволюция в Ротшилд

Бизнесът на Ротшилд за първи път от 212 години насам е оглавен от човек, който не е член на фамилията

10:38 | 10.02.10 г.
 Нейтън Майер Ротшилд
Нейтън Майер Ротшилд
Банкерската династия Ротшилд избра за първи път в 212 годишната си история главен изпълнителен директор на бизнеса, който не е част от семейството. С тази стъпка мениджмънта се надява да се адаптира по-бързо към след кризисния период.

Избраникът е Нигел Хигинс – ветеран в компанията с 27 годишен опит, съуправител на банковия инвестиционен бизнес през последното десетилетие. Той ще застане начело на компанията през март, поемайки поста от Давид дьо Ротшилд.

Давид Ротшилд и синът му остават единствените двама членове на фамилията, които са част от мениджмънта на бизнеса. Те ще поемат постовете на изпълнителни членове на съвета на директорите.

„Всички знаем, че една компания, която не се развива, а стои на едно място, не върви напред, а дърпа назад“, обясни Ротшилд пред Financial Times.

Историята на династията в банкерския бизнес започва през 1798 година, когато 21-годишният Нейтън Майер Ротшилд пристига в Англия от Германия и открива фабрика за текстил. По време на наполеоновите войни обаче износът става почти невъзможен и през 1809 година Нейтън се връща в Лондон, където прави състояние на финансовия пазар.

В следващите десет години, заедно с четиримата си братя, той открива клонова мрежа от банки в Париж, Виена, Неапол и Франкфурт.

Днес фамилията има около 900 инвестиционни банкови клона из целия свят, а бизнесът им се занимава основно с разделяне и придобиване на компании и корпоративни финанси. Групата има и по-малко поделение, занимаващо се с частно банкиране и мениджмънт на активи.

Нигел Хигинс, който е част от компанията от завършването си на колежа до днес, определя промяната „по-скоро като еволюция, не като революция“. Според самия него разделянето на отговорностите ще позволи на Давид Ротшилд да се съсредоточи повече върху възможностите за развитие, не толкова върху оперативното управление на бизнеса. 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още