IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красота в политиката

Френски учени обясняват защо е преимущество да си красив, когато се занимаваш с политика

15:19 | 27.01.10 г.
Красота в политиката
Привлекателните на пръв поглед политици имат много по-големи шансове да се харесат на избирателите, пише вестник The Daily Mail. До този извод стигнаха френски учени, които са направили проучване сред повече от 10 хиляди души.
 
С цел да се установи връзката между външния вид на политиците и мнението на избирателите, са използвани 1992 снимки на финландски кандидати за различни постове в правителството. В същото време съвсем целенасочено повече от 6 хиляди души от анкетираните не са жители на Финландия и поради това не са запознати с дейността, имиджа и кариерата на местните политици, които видели на снимка.
 
Оказало се, че потенциалните избиратели са склонни да припишат на политиците качества, необходими за законодател, дипломат или мениджър, само заради това как изглеждат на снимка. Анкетираните изразили мнение, че тези политици, които гледат по-привлекателно, са по-интелигентни, компетентни и надеждни от малко по-непривлекателните техни колеги.
 
Така дори леко предимство във външността дава сериозно предимство и засилва шансовете пред избирателите и гласоподавателите. Тази зависимост се наблюдава както за мъже кандидати, така и за жени политици.
 
Все по-често напоследък избирателите нямат възможност да комуникират с всеки един от кандидатите лице в лице, а се осведомяват за кого да дадат гласа си от снимки и текстове в предварителни брошури, изборни програми и бюлетини. Ето защо на външния вид би следвало да се отдава далеч по-голямо значение отколкото се смяташе досега, смята екипът, който провежда изследването.
 
Факт е и противоположна теория - опитите на европейските политици да изглеждат по-атрактивни често са осмивани в медиите. Така например италианският премиер Силвио Берлускони е често критикуван за многобройните подмладяващи хирургически операции, и френският му колега Никола Саркози бе осмян заради носенето на обувки с токчета. През 2007 г. пък избухна скандал заради публикуването във френски седмичник на обработени снимки, на които Саркози изглеждаше забележително по-тънък, отколкото беше в този период.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още