IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-добрият ресторант в света затваря врати през 2012

Заведението предлага молекулярни специалитети и се прочу с майсторството на главния готвач из целия свят

14:35 | 27.01.10 г.
Най-добрият ресторант в света затваря врати през 2012
2012 година може и да не е края на света, но със сигурност ще е тъжен период за любителите на гурме удоволствията в Испания. Феран Адра, смятан за един от най-добрите готвач в света, известен в родината си като Папата, смята да затвори ресторанта си Ел Були в Испания за две години, считано от 2012 година.

Адра споделя, че графикът му с ангажименти и работа включва 15 часа заетост на ден, което много го отдалечава от семейството му. Той обяви решението си пред шокираните гости на международна кулинарна конференция в Мадрид.
 
Кулинарният майстор няма да се откъсне съвсем от призванието си и ще продължи да експериментира и развива гурме културата.

Феран планира да се завърне през 2014 година, но не каза дали ресторантът му ще съществува в същия формат.

Ел Були е ресторант, който е награден от гида на Мишлен с три звезди за качество на храната, обслужване, специалитети, атмосфера. Мястото, както и главният му готвач и собственик, е известно заради молекулярните ястия и умението на испанеца да трансформира храната и да разкрива изкуството на кулинарията пред гостите си. Феран Адра е един от готвачи, усвоили изкуството на молекулярната кухня, който предлага нетрадиционно поднесени и екстравагантни ястия, и с това именно си спечели звездите на Мишлен.

Молекулярната гастрономия е сравнително ново явление. Оборудването в кухните на ресторантите Ел Були (El Bulli) в Испания, Дебелата патица (The Fat Duck) във Великобритания, Мишел Брас (Michel Bras) и Пиер Ганер (Pierre Gagnaire) във Франция, Анатоли Комм (Anatoly Komm) в Русия може да съперничи на най-добрите химически и биологични лаборатории по света.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още