IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекламен рекорд на Шарапова

Световноизвестната тенисистка Мария Шарапова се върна не само на корта, но и в големия бизнес с осемгодишен договор за реклама с Nike за 70 млн. долара

10:22 | 13.01.10 г.
Рекламен рекорд на Шарапова
Руската тенисистка Мария Шарапова сключи договор за реклама за рекордната сума от 70 млн. долара - подобен доход не е получавал никой друг от руските спортисти до сега. Сключването на договора бе обявено от Bloomberg.
 
Договорът включва участието на 22-годишната Шарапова в разработването на дизайнерска линия рокли, от продажбите на които тя ще получи процент. Говорителят на Nike - Дерек Кент е отказал коментар, от европейския клон на компанията също не са потвърдили информацията, която дойде от един от представителните офиси на фирмата в Русия.
 
В продължение на 11 години Nike е спонсор на една от най-успешните тенисистки на Русия, която спечели "Уимбълдън" през 2004 г. и титлата първата ракета в света. Сега Шарапова зае 14-то място в класацията на WTA (Световната тенис асоциация). През последните години тя е получила от компанията за спортни стоки 6 - 7 млн. долара (по оценка на Forbes), а сега плащането ще се увеличи до 8,75 млн. щатски долара.
 
Най-големият рекламен договор на Nike до сега е с голф играча Тайгър Уудс, на когото плаща 30 млн. долара годишно, както и на тенисиста Роджър Федерер, който има договор за 12 млн. долара годишно.

Шарапова все още не е попаднала на върха в дванайсетката на най-високо платените спортисти, но сред руснаците тя вече е абсолютен лидер. Сред големи имена в спорта, които печелят милиони от спонсорство на големи фирми, скоро може да се нареди и хокеистът Александър Овечкин, който през пролетта на миналата година подписа договор с производителя на батерии Energizer, а през ноември стана клиент IMG – компанията изпълнява функциите на агент на спортните звезди.

Милиони долари са платени само като комисионни на спортистите, които са получили международно признание през изминалата година. Част от тях вече са на път и да сключат по-големи договори за изявите си на международни състезания, обясни главният изпълнителен директор на Celebrities Management Agency Максим Бьйлшев. По неговите думи цената на едногодишен договор на руски спортисти варира между 150 хил. и 300 хил. долара..
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още