IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сладко, но без захар, моля

В името на доброто здраве консумацията на захар вече не е задължителна когато искате да подсладите кафето, чая или палачинките си

13:15 | 12.01.10 г.
Сладко, но без захар, моля
Опитвате се да намалите захарта поради здравословни причини, диета или просто защото искате да се погрижите за себе си? Независимо, че единственият ви избор е да се откажете от кристалния бял овкусител или поне да намалите количеството, има редица продукти, с които може да заместите истинската захар, стига да нямате нищо против алтернативни подсладители.

Мед
В него се среща комбинация от различни захари като фруктоза, глюкоза, малтоза и други. Медът е 50% по-сладък от захарта и има различни вкусове в зависимост от това от какво е направен, през коя част от годината е събиран и от особеностите на пчелите. Медът предоставя на организма и редица витамини, минерали, антиоксиданти и други нутриенти, които са особено полезни за здравето.

Кленов сироп
Вече може да се намери и у нас, цената му е около 18 лв. за бурканче от 250 мл. Кленовият сироп е изключително богат на цинк и магнезий и може да се използва като заместител за напитки и храни. Обикновено е около 60% по-сладък от обикновената захар.

Нектар от агаве
Фруктозен сироп, който е по-лек от меда и се прави от кактус в Мексико (използва се и за направата на текила). Сладостта му е около 25-30% по-висока от тази на бялата захар, има сравнително ниски нива на гликемичен индекс и често се препоръчва за диабетици. Цената му е почти същата като на кленовия сироп, а много сладкари го използват като подсладител поради факта, че този продукт няма характерен вкус и аромат – той не допринася за допълнителното ароматизиране на вложените продукти както при кленовия сироп, меда и други.

Меласа
Биопродукт, който се получава от процеса на рафиниране на захарта. Меласата е тъмна на цвят, тежка на вкус и има характерен силен аромат. В нея се съдържат много желязо и калции, също така и някои от витамините от група В и въпреки отличителния вкус не е толкова сладка като захарта.

Необработена захар (кафява захар)
Ако все пак трябва да използвате захар, възползвайте се от необработената такава, която не е рафинирана и е запазила естествените си съставки. Вкусът много наподобява кафявата захар, която всъщност е по-слабо рафинирана и поради това е запазила естественото си оцветяване (с лек карамелен нюанс), минералите и ароматите.

Стевиа
Добива се от растението стевиа и сладостта на този продукт достига...200-300 повече от тази на бялата захар. Намира се както под формата на течен концентрат, така и на прах. Листата на стевиата са изключително богати на желязо, калции и цинк.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още